Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
23. července 2022 12:03
Čas čtení 0:46

MAPA: Stejnopohlavní sňatky podle států světa. Legální jsou v 32 zemích

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Shrnujeme přístup jednotlivých zemí ke stejnopohlavním sňatkům.

Kuba bude v září v rámci referenda hlasovat o legálním statusu sňatků stejnopohlavních párů. Země, kde jsou tyto vztahy ukotvené v právu, jsou ale nadále v menšině. Řada států místo manželství sahá po neformálních sňatcích, registrovaných partnerstvích nebo nesezdaných soužitích. Konkrétně v České republice mají stejnopohlavní páry právo vstoupit do registrovaného partnerství.

Neformální sňatky a nesezdaná soužití představují určitý ekvivalent registrovaného partnerství. Neformální sňatky, do kterých mohou homosexuální páry vstupovat v Izraeli, představují vztah, kdy je na osoby nahlíženo jako na sezdané páry, aniž by formálně sňatek uzavřely.

Stejnopohlavní vztahy jsou zároveň v mnoha zemích světa zcela zakázány. V řadě afrických zemí představuje sexuální styk mezi příslušníky stejného pohlaví trestný čin, za který může hrozit až trest smrti. Sňatky mezi stejnopohlavními páry jsou momentálně legální ve 44 zemích světa, dalších 24 zemí umožňuje vztah homosexuálů v rámci jiné právní úpravy. Ve 290 dalších zemích je formální vztah stejnopohlavních párů nelegální. Některé z těchto zemí připouští vztahy homosexuálů jako takové, avšak tyto páry nemají žádné právní možnosti, jiné za stejnopohlavní vztahy trestají.

V mapě níže najdeš přehled, jak jsou na tom jednotlivé země s přístupem k manželství pro všechny.

Domů
Sdílet
Diskuse