Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
24. července 2022 12:51
Čas čtení 0:44

Aktivisté za klima se přilepili ke sklu na Botticelliho obrazu. Čelí několika obviněním

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Nyní čelí obvinění z narušování veřejné služby, odporu proti veřejnému činiteli, nepovolené demonstrace a poškozování majetku.

Aktivisté za klima se v galerii Uffizi přilepili k dílu Sandra Boticelliho Primavera. Informuje o tom The Guardian. Obrazu se podle serveru nic nestalo, což později pro noviny La Repubblica potvrdila i galerie. Slavné dílo totiž chrání sklo. Aktivisté budou čelit dalšímu vyšetřování.

Tři aktivisté za klima ze skupiny Ultima Generazione si přilepili ruce ke slavnému dílu Sandra Boticelliho. Podle galerie se obrazu nic nestalo, protože je uschován za ochranným sklem. Pár se za pomoci dalšího aktivisty přilepil ke sklu kvůli upozornění na klimatickou změnu pod heslem „No Gas, No Carbone“ (Žádný plyn, žádný uhlík). 

Všichni tři aktivisté byli nakonec z obrazu odlepeni. Nyní čelí obvinění z narušování veřejné služby, odporu proti veřejnému činiteli, nepovolené demonstrace a poškozování majetku. Nejedná se přitom o první případ, kdy se aktivisté lepí ke slavným kusům umění. K poslednímu takovému případu došlo v Londýně, kdy se skupina Just Stop Oil přilepila ke Constablově obrazu Vůz na seno.

Botticelli
Zdroj: Getty Images/Laura Lezza
Domů
Sdílet
Diskuse