Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad TASR
25. července 2022 13:29
Čas čtení 1:15

Francouzi jdou do boje s plýtváním elektřinou. Klimatizované obchody budou muset zavírat dveře, jinak jim hrozí pokuta 750 eur

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Obchody ve Francii dostanou školení, jak zbytečně neplýtvat elektrickou energií.

Klimatizované obchody ve Francii budou muset zavírat dveře, jinak jim bude hrozit pokuta. V neděli to uvedla francouzská ministryně pro energetickou transformaci Agnes Pannier-Runacher pro rozhlasovou stanici RMC. Toto nové pravidlo má pomoci v boji proti plýtvání energií. Informuje o tom TASR.

„Nechat dveře otevřené, když je spuštěna klimatizace, to vede k vyšší spotřebě elektřiny o 20 procent, což je nerozumné,“ řekla ministryně. Šéfka resortu pro energetickou transformaci dodala, že pomoci šetřit může i omezení používání světelných nápisů a reklam ve Francii.

Ministryně tuto praktiku, která je podle ní ve Francii nadále rozšířena, v rozhovoru označila za „absurdní“ ve světle přetrvávajících letních veder a hrozby klimatických změn.

Od vypuknutí války na Ukrajině, kterou koncem února rozpoutala Ruská federace, se začaly zvyšovat ceny energií, a tak je i příkaz zavírat dveře v klimatizovaných prostorách jedním z dalších způsobů, jak ušetřit elektrickou energii, méně zatěžovat planetu a fungovat efektivněji.

„V nejbližších dnech vydám dvě nařízení: první rozšíří zákaz světelných reklam, bez ohledu na velikost města, od 01:00 do 06:00. Výjimku budou mít jen letiště a nádraží,“ uvedla Pannier-Runacher pro nedělník Journal du Dimanche.

Světelné reklamy, jinak známé jako neonové nápisy, jsou v současnosti v nočních hodinách zakázány ve městech, kde žije méně než 800 tisíc obyvatel. Nově bude tento zákaz platit celoplošně ve všech městech bez ohledu na populaci.

„Druhé nařízení bude obchodům zakazovat mít otevřené dveře, když bude spuštěna klimatizace a topení,“ doplnila ministryně. Některá města ve Francii, která tak jako jiné části Evropy mučí vlna veder, schválila komunální předpisy umožňující dát klimatizovaným obchodům pokuty za porušení nařízení.

Vláda plánuje rozšířit platnost nařízení na celou zemi s pokutou do 750 eur (zhruba 18,5 tisíce korun). Před celoplošným zavedením dostanou majitelé obchodů v této věci školení.

Anketa:
Měli bychom takové nařízení zavést i v Česku?
Ano, je to dobrý krok.
Ne, je to zbytečné.
Ano, je to dobrý krok.
100 %
Ne, je to zbytečné.
0 %
Domů
Sdílet
Diskuse