Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
29. července 2022 10:29
Čas čtení 1:32

OSN: Přístup k čistému a zdravému životnímu prostředí je všeobecné lidské právo

Kategorie:
News
Uložit Uložené
OSN: Přístup k čistému a zdravému životnímu prostředí je všeobecné lidské právo
Zdroj: Unsplash/David Jusko

Valné shromáždění OSN ve čtvrtek přijalo historickou rezoluci, která prohlašuje přístup k čistému, zdravému a udržitelnému životnímu prostředí za všeobecné lidské právo.

Rezoluce vyzývá státy, mezinárodní organizace a obchodní podniky, aby zvýšily úsilí o zajištění zdravého životního prostředí pro všechny, píše UN News. Generální tajemník OSN António Guterres historické rozhodnutí přivítal a uvedl, že tento přelomový krok dokazuje, že členské státy se mohou spojit ve společném boji proti trojí planetární krizi, kterou představuje změna klimatu, ztráta biologické rozmanitosti a znečištění.

„Usnesení pomůže snížit nespravedlnost v oblasti životního prostředí, odstranit mezery v ochraně a posílit postavení lidí, zejména těch, kteří se nacházejí ve zranitelných situacích, včetně obránců lidských práv v oblasti životního prostředí, dětí, mládeže, žen a původních obyvatel,“ uvedl Guterres v prohlášení. Zdůraznil ovšem, že přijetí rezoluce je pouze začátkem, a vyzval státy, aby toto nově uznané právo učinily skutečností pro všechny a všude.

V textu, který původně předložily Kostarika, Maledivy, Maroko, Slovinsko a Švýcarsko v červnu loňského roku a který nyní spolupodepsalo více než 100 zemí, se uvádí, že právo na zdravé životní prostředí souvisí se stávajícím mezinárodním právem, a potvrzuje se, že jeho prosazování vyžaduje plné provádění mnohostranných dohod o životním prostředí. 

Z prosby na požadavek

Uznává rovněž, že dopady změny klimatu, neudržitelné hospodaření s přírodními zdroji a jejich využívání, znečišťování ovzduší, půdy a vody, nešetrné nakládání s chemickými látkami a odpady a z toho vyplývající úbytek biologické rozmanitosti zasahují do výkonu tohoto práva – a že poškozování životního prostředí má přímé i nepřímé negativní důsledky pro účinné uplatňování všech lidských práv. „Existence práva na zdravé životní prostředí mění perspektivu lidí z prosby na požadavek, aby vlády jednaly,“ uvedl zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva a životní prostředí David Boyd pro UN News.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Očekává se, že uznání práva na zdravé životní prostředí, ačkoli není právně závazné – země tedy nemají právní povinnost se jím řídit – bude katalyzátorem činnosti a posílí postavení obyčejných lidí, kteří budou volat své vlády k odpovědnosti.

Jedná se o usnesení, které se připravovalo desítky let. Již konference OSN o životním prostředí ve Stockholmu v roce 1972 jako první postavila otázky životního prostředí do popředí mezinárodního zájmu a zahájila dialog o souvislosti mezi hospodářským růstem, znečištěním ovzduší, vody a oceánů a blahobytem lidí na celém světě.

Domů
Sdílet
Diskuse