Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
29. července 2022 v 10:29
Čas čtení 1:32

OSN: Přístup k čistému a zdravému životnímu prostředí je všeobecné lidské právo

Kategorie:
News
Uložit Uložené
OSN: Přístup k čistému a zdravému životnímu prostředí je všeobecné lidské právo
Zdroj: Unsplash/David Jusko

Valné shromáždění OSN ve čtvrtek přijalo historickou rezoluci, která prohlašuje přístup k čistému, zdravému a udržitelnému životnímu prostředí za všeobecné lidské právo.

Rezoluce vyzývá státy, mezinárodní organizace a obchodní podniky, aby zvýšily úsilí o zajištění zdravého životního prostředí pro všechny, píše UN News. Generální tajemník OSN António Guterres historické rozhodnutí přivítal a uvedl, že tento přelomový krok dokazuje, že členské státy se mohou spojit ve společném boji proti trojí planetární krizi, kterou představuje změna klimatu, ztráta biologické rozmanitosti a znečištění.

„Usnesení pomůže snížit nespravedlnost v oblasti životního prostředí, odstranit mezery v ochraně a posílit postavení lidí, zejména těch, kteří se nacházejí ve zranitelných situacích, včetně obránců lidských práv v oblasti životního prostředí, dětí, mládeže, žen a původních obyvatel,“ uvedl Guterres v prohlášení. Zdůraznil ovšem, že přijetí rezoluce je pouze začátkem, a vyzval státy, aby toto nově uznané právo učinily skutečností pro všechny a všude.

V textu, který původně předložily Kostarika, Maledivy, Maroko, Slovinsko a Švýcarsko v červnu loňského roku a který nyní spolupodepsalo více než 100 zemí, se uvádí, že právo na zdravé životní prostředí souvisí se stávajícím mezinárodním právem, a potvrzuje se, že jeho prosazování vyžaduje plné provádění mnohostranných dohod o životním prostředí. 

Z prosby na požadavek

Uznává rovněž, že dopady změny klimatu, neudržitelné hospodaření s přírodními zdroji a jejich využívání, znečišťování ovzduší, půdy a vody, nešetrné nakládání s chemickými látkami a odpady a z toho vyplývající úbytek biologické rozmanitosti zasahují do výkonu tohoto práva – a že poškozování životního prostředí má přímé i nepřímé negativní důsledky pro účinné uplatňování všech lidských práv. „Existence práva na zdravé životní prostředí mění perspektivu lidí z prosby na požadavek, aby vlády jednaly,“ uvedl zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva a životní prostředí David Boyd pro UN News.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Očekává se, že uznání práva na zdravé životní prostředí, ačkoli není právně závazné – země tedy nemají právní povinnost se jím řídit – bude katalyzátorem činnosti a posílí postavení obyčejných lidí, kteří budou volat své vlády k odpovědnosti.

Jedná se o usnesení, které se připravovalo desítky let. Již konference OSN o životním prostředí ve Stockholmu v roce 1972 jako první postavila otázky životního prostředí do popředí mezinárodního zájmu a zahájila dialog o souvislosti mezi hospodářským růstem, znečištěním ovzduší, vody a oceánů a blahobytem lidí na celém světě.

Domů
Sdílet
Diskuse