Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
29. července 2022 18:08
Čas čtení 1:00

Roboti kurýři obtěžují chodce v Tel Avivu. Ruská firma musela program pozastavit

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Roboti kurýři obtěžují chodce v Tel Avivu. Ruská firma musela program pozastavit
Zdroj: Starship

Zavedení robotů kurýrů má výhody, co se týče úspory času. Ukazuje se ale, že tito pomocníci blokují chodníky pro běžné lidi.

Žijeme ve zrychlené době a pohodlí je pro nás jedním z důležitých aspektů každodenního života. Čím rychleji dostaneme svůj nákup, jídlo z restaurace nebo jakoukoliv jinou zásilku, tím lépe. Některá města chtějí natolik zefektivnit způsob dodávání zásilek, že místo lidských kurýrů vládnou ulicím kurýři robotí. Ukazuje se ale, že část chodců má s umělými poslíčky problémy.

Roboti se stále více stávají běžnou součástí a běžnými pomocníky v lidských životech. Ve městě Tel Aviv v Izraeli už roboti z části nahradili i kurýry na kolech a skútrech a lidem doručují nákupy. Ukazuje se ale, že roboti často blokují chodníky, což je ve městě, kde se lidé pěšky dopravují poměrně hojně, docela problém.

27. července 2022 16:16 Čas čtení 0:52 Roboti naše kuchyně nepřevezmou, řekl americký šéf McDonald's Roboti naše kuchyně nepřevezmou, řekl americký šéf McDonald's

„Magistrát se rozhodl, že nestačí, aby se chodci snažili uniknout před koloběžkami a elektrokoly, a schválil pro Yango pilotní mise s využitím robotů. Na obrázku jsem potřetí za tento týden, kdy musím jet s kočárkem po silnici,“ napsala na Twitter jedna z obyvatelek města, ke které se následně přidali i další lidé.

Nevýhoda robotů v ulicích tkví podle části obyvatel Tel Avivu v tom, že většina důležitých bodů města je v docházkové vzdálenosti, většina lidí proto chodí pěšky a roboti jim svou přítomností „komplikují život“. Řešením by podle Gada Allona z univerzity ve Whartonu mohlo být například vybudování podzemní sítě pro roboty.

V Tel Avivu fungoval pilotní program Yandex Rover již od roku 2021 a po sérii stížností jej musela ruská firma pozastavit. Jejich roboti ale nadále působí například na státní univerzitě v americkém Ohiu.

Anketa:
Líbili by se ti roboti kurýři?
Ještě toho trochu.
Za zkoušku by to stálo.
Miluju technologie, rozhodně ano.
Ještě toho trochu.
41 %
Za zkoušku by to stálo.
37 %
Miluju technologie, rozhodně ano.
22 %
Domů
Sdílet
Diskuse