Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
29. července 2022 18:47
Čas čtení 0:45

Prohibice může snižovat úmrtnost. V Česku by ale zákaz alkoholu nejspíš nepochodil

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Prohibice může snižovat úmrtnost. V Česku by ale zákaz alkoholu nejspíš nepochodil
Zdroj: Unsplash/Fred Moon/volně k užití

Prohibice v Jihoafrické republice snížila nepřirozená úmrtí o 14 %, tvrdí výzkum.

Jak ovlivňuje konzumace alkoholu nepřirozené příčiny úmrtí? Podle studie, která vyšla v MIT Press Direct, snižuje prohibice tato úmrtí o 14 %. Vědci zkoumali statistiky nepřirozených příčin úmrtí od července roku 2020, kdy se v Jihoafrické republice vyhlásil úplný zákaz prodeje a přepravy alkoholu.

Podle výzkumníků má prohibice velmi pozitivní vliv na nepřirozená úmrtí. Při svém výzkumu zjistili, že od začátku zákazu prodeje a přepravy alkoholu se počet nepřirozených úmrtí snížil už o 21 denně, za pět týdnů to je o 740 méně zemřelých osob. Podle studie má alkohol na společnost vliv i v krátkodobém horizontu a 14% snížení úmrtí představuje jen spodní hranici dopadu alkoholu na úmrtnost.

7. června 2022 11:30 Čas čtení 14:30 Děkuji, ale opravdu si nedám. Když mladí lidé nepijí nebo omezují alkohol Děkuji, ale opravdu si nedám. Když mladí lidé nepijí nebo omezují alkohol

V České republice pije alkohol rizikově 17–19 % dospělé populace, vyplývá ze Zprávy o alkoholu v České republice 2021, kterou zveřejnil národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil. Vedle toho se ukazuje, že alkohol u nás způsobuje 6 % úmrtnosti.

Těžko ale říct, jak by se v České republice zákaz alkoholu projevil. Letošní průzkum 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy ukázal, že 36 % respondentů pilo v posledním roce domácí alkohol. Většinou se mělo jednat o slivovici, dále o jiné destiláty a víno nebo i pivo.

Anketa:
Máš dojem, že by Česku prospělo méně alkoholu?
Určitě, je to zlý.
Nemám ten pocit.
Minimálně by se měla zakázat kombinace se sociálními sítěmi. :)
Určitě, je to zlý.
21 %
Nemám ten pocit.
47 %
Minimálně by se měla zakázat kombinace se sociálními sítěmi. :)
32 %
Domů
Sdílet
Diskuse