Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Viktor Kniš TASR
2. srpna 2022 8:51
Čas čtení 1:17

Dvojčata srostlá lebkou byla úspěšně oddělena pomocí virtuální reality

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Dvojčata srostlá lebkou byla úspěšně oddělena pomocí virtuální reality
Zdroj: BBC

Operace, během které se děti podařilo úspěšně oddělit, trvala 27 hodin.

Téměř čtyřletá brazilská siamská dvojčata srostlá v oblasti lebky se lékařům podařilo úspěšně oddělit pomocí virtuální reality. Operaci označili lékaři v pondělí za nejkomplexnější zákrok svého druhu, informoval o tom TASR prostřednictvím agentury AFP.

Dvojčata Arthur a Bernardo Limovi se narodili v roce 2018 v brazilském státě Roraima na severu země s extrémně vzácným jevem – porostem v oblasti lebky, přičemž spolu sdíleli i mozkovou tkáň.

Maratónská operace, během které se děti podařilo úspěšně oddělit, trvala 27 hodin. Bratři, kteří většinu svého dosavadního života strávili v nemocnici v Riu de Janeiru, se tak na sebe mohli poprvé podívat tváří v tvář, píše AFP.

Proceduru pomohla uskutečnit zdravotnická charitativní organizace Gemini Untwined se sídlem v Londýně. Podle ní šlo o dosud největší výzvu a nejkomplexnější separaci, jelikož chlapci sdíleli několik životně důležitých žil.

S výsledkem jsou velmi spokojeni

„Dvojčata měla nejzávažnější a nejtěžší verzi stavu s nejvyšším rizikem úmrtí u obou,“ řekl neurochirurg Gabriel Mufarrej ze specializované kliniky v Riu, kde se zákrok uskutečnil.

„S výsledkem jsme velmi spokojeni, protože nikdo jiný této operaci zpočátku nevěřil, ale my jsme vždy věřili, že šance existuje,“ uvedl v prohlášení.

Členové lékařského týmu, jehož součástí bylo téměř sto zaměstnanců, se 7. a 9. června pomocí virtuální reality připravovali na závěrečné fáze operace, uvedla organizace Gemini Untwined.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Pomocí snímků mozku k pořízení digitální mapy společné lebky chlapců nacvičovali chirurgové tento postup v transatlantické zkušební operaci virtuální reality, píše AFP.

Mufarrejovi se operaci podařilo úspěšně provést pod vedením britského neurochirurga Noora ul Owase Jeelaniho. „Je to prostě úžasné, je opravdu skvělé vidět anatomii a provést operaci předtím, než děti vystavíte jakémukoli riziku,“ řekl Jeelani pro britskou tiskovou agenturu PA.

Na obrázcích a videích, které zveřejnil zdravotnický personál, bylo vidět, jak chlapci po operaci leželi vedle sebe na nemocničním lůžku a malý Arthur se natáhl, aby se dotkl bratrovy ruky. Matka chlapců Adriely Lima popisovala v slzách úlevu, kterou rodina po úspěšné operaci cítí. „Žijeme v nemocnici už téměř čtyři roky,“ uvedla.

Domů
Sdílet
Diskuse