Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
2. srpna 2022 20:20
Čas čtení 1:08

Vlna veder znepřístupnila alpské turistické trasy, které bývají v tomto ročním období bezpečné

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vlna veder znepřístupnila alpské turistické trasy, které bývají v tomto ročním období bezpečné
Zdroj: Unsplash/S Migaj

Sníh a ledovce tající alarmující rychlostí v důsledku vlny veder v Evropě vyřadily z provozu některé klasické alpské turistické trasy.

Do Alp se v létě za vysokohorskou turistikou sjíždějí turisté z celého světa. S vysokými teplotami, které jsou podle vědců způsobeny klimatickou změnou, se ale urychluje tání ledovců a rozmrzání permafrostu. Tudíž i na trasách, které jsou v tomto ročním období obvykle bezpečné, nyní hrozí nebezpečí v podobě padajících kamenů uvolněných z ledu, píše The Guardian.

„V současné době platí v Alpách varování pro zhruba desítku vrcholů, včetně těch ikonických, kterými jsou Matterhorn a Mont Blanc. Obvykle se s takovými uzavírkami setkáváme v srpnu, ale nyní začaly už na konci června a pokračují i v červenci,“ uvedl šéf švýcarské asociace horských průvodců Pierre Mathey.

26. července 2022 11:00 Čas čtení 3:42 Večer usneš v Praze a ráno se probudíš na Jadranu nebo v Tatrách. Zkus procestovat Evropu nočními vlaky Večer usneš v Praze a ráno se probudíš na Jadranu nebo v Tatrách. Zkus procestovat Evropu nočními vlaky

Horští průvodci také, údajně poprvé po sto letech, upustili od nabízení túr klasickou cestou na vrchol Jungfrau ve Švýcarsku. A nedoporučují ani výlety po trasách na italské a švýcarské straně vrcholu Matterhorn. Uzavření turisticky nejvyhledávanějších tras je ovšem pro průvodce – zvlášť po pandemii covidu-19 – rána.

„Horští průvodci – s ohledem na obzvláště choulostivé podmínky v posledních týdnech způsobené výrazným nárůstem teploty – považovali za nutné odložit výstupy do doby, než se podmínky zlepší,“ napsali zástupci organizace Guide Alpine Italiane na Facebooku„Horští vůdci jsou strážci hor a vždy sledovali stav ledovců, skalních stěn a vrcholových tras. Taková rozhodnutí, i když nejsou častá, se přijímají, kdykoli to odborníci považují za vhodné,“ dodali.

2. srpna 2022 12:48 Čas čtení 0:21 Nový Zéland poprvé od začátku pandemie plně otevřel své hranice Nový Zéland poprvé od začátku pandemie plně otevřel své hranice

Obtížnější jsou také výstupy na některé z tisíců ledovců, které se nacházejí v největším evropském pohoří. „Ledovce jsou ve stavu, v jakém se obvykle nacházejí koncem léta nebo ještě později. Je jisté, že překonáme rekord v negativním tání,“ řekl pro server Global Times glaciolog Andreas Linsbauer. Přispěla k tomu podle něj kombinace několika faktorů, včetně mimořádně malého množství sněhu v minulé zimě a současných rekordních teplot.

Podívej se na simulaci alpských ledovců v čase.

Domů
Sdílet
Diskuse