Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
5. srpna 2022 15:41
Čas čtení 1:35

TikTok moderátor: Denně jsem musel kontrolovat zvrácená videa. V kanceláři pořád někdo plakal

Kategorie:
News
Uložit Uložené
TikTok moderátor: Denně jsem musel kontrolovat zvrácená videa. V kanceláři pořád někdo plakal
Zdroj: Unsplash/helloimnik/volně k užití

Bývalý moderátor obsahu na TikToku se podělil o pocity, které si z práce odnesl.

„Zpočátku mě to bavilo, bylo zajímavé sledovat videa. Ale po několika měsících se každý den stal stejným, pořád stejným. Po roce se u mě začaly projevovat příznaky vyhoření,“ popsal v rozhovoru pro Insider bývalý zaměstnanec firmy Majorel, kterou TikTok využívá k externímu moderování obsahu.

Cíle, které si společnost stanovila pro moderátory, byly podle něj extrémně vysoké. Každý musel zkontrolovat kolem 1 000 videí denně. Přičemž limit nikdo neupravil ani poté, co se na TikTok přidala videa o délce pěti minut a více. „Nechtělo se mi pracovat. Byl jsem v depresi. Z Majorelu jsem odešel téměř před čtyřmi měsíci a trvalo mi nejméně jeden nebo dva měsíce, než jsem se zotavil,“ popsal muž, který si přál zůstat v anonymitě kvůli podepsané dohodě o mlčenlivosti.

Dodává, že přijít o místo byť jen kvůli jedinému videu, bylo velice jednoduché. „Nejsme roboti, můžeme ztratit koncentraci. Video má být například označeno tagem: porno, sebevražda, smrt, ale když moderátor nic neoznačí, dostane padáka,“ popsal. 

„Díváte se na spoustu lidí, kteří dělají zvrácené věci.“

Lidé podle něj nemají tendenci zůstávat v této práci příliš dlouho, odchod nastává většinou po roce. Jedním z důvodů bylo i to, že moderátoři někdy musí pracovat i sedm dní v kuse za méně než sedm dolarů na hodinu. Odpočinek je ale v této – dle něj psychicky náročné – oblasti důležitý: „Každou směnu jsem viděl možná pět nebo deset nechutných videí, věci, které nikdo nechce vidět. Když se díváte na spoustu lidí, kteří dělají zvrácené věci, hodně vás to ovlivní.“

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

„Nejhorší, co jsem viděl, byl repost z videa na Facebooku, kde muž spáchal sebevraždu střelnou zbraní. Bylo to velmi krvavé a museli jsme sledovat celý obsah bez jakéhokoli rozostření nebo cenzury. Když jsem byl v kanceláři, každý den spousta lidí plakala,“ řekl s tím, že na pozici vydržel tak dlouho proto, že měl rád své kolegy.

O neetických pracovních podmínkách v rámci TikToku informoval před časem i server Forbes. Podle jeho zjištění byly moderátorům v rámci školení například ukazovány sexuálně explicitní materiály, ve kterých figurovaly děti. „Moderoval jsem a přemýšlel: To je něčí syn. Toto je něčí dcera. A ti rodiče nevědí, že máme tuto fotku, toto video, toto trauma. Kdyby to rodiče věděli, jsem si docela jistý, že by TikTok spálili,“ uvedl další z bývalých zaměstnanců.

Také server The Verge v roce 2019 uvedl, že u některých moderátorů pracujících pro Facebook se po odchodu z práce objevily příznaky podobné posttraumatické stresové poruše. 

Domů
Sdílet
Diskuse