Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
7. srpna 2022 15:29
Čas čtení 1:19

12letý Brit zemřel kvůli plnění výzvy na TikToku. Není jedinou obětí takzvané blackout challenge

Kategorie:
News
Uložit Uložené
12letý Brit zemřel kvůli plnění výzvy na TikToku. Není jedinou obětí takzvané blackout challenge
Zdroj: ČTK/AP/Hollie Dance

Smrt malému chlapci způsobil nedostatek kyslíku, který si přivodil v rámci plnění takzvané blackout challenge.

Dvanáctiletý Archie Battersbee zemřel poté, co jej lékaři odpojili od přístrojů. V kómatu chlapec z Anglie ležel od dubna letošního roku, koncem července soud určil, že lékaři mají právo léčbu ukončit, protože Archieho mozek nevykazoval téměř žádnou aktivitu. Archie se stal obětí tzv. blackout challenge na sociální síti TikTok. Informuje o tom The Independent.

Archie Battersbee zemřel ve dvanácti letech. V dubnu jej našla jeho matka v pokoji, kde se kvůli výzvě z TikToku udusil. Lékaři následně drželi Archieho při životě pomocí přístrojů, během léta ale zjistili, že jeho mozek nevykazuje téměř žádnou aktivitu. Vyšetření pomocí magnetické rezonance a následné rozhodnutí o odpojení z přístrojů řešily i soudy. Rodiče totiž ani jedno nechtěli připustit.

O tom, že by měl chlapec mít právo v poklidu zemřít, rozhodl soud koncem července. Archieho matka v sobotu potvrdila, že chlapec krátce po poledni zemřel. „Jsem hrdá matka. Archie byl krásný chlapec a bojoval až do úplného konce,“ řekla novinářům před nemocnicí.

Nebezpečná challenge má více obětí

Vinu za chlapcovu smrt nese tzv. blackout challenge z TikToku. Spočívá v tom, že se lidé natáčí, jak zadržují dech až do chvíle, než ztratí vědomí. Nedostatek kyslíku ale může poškodit mozek a v případě Archieho vedl až ke smrti.

22. února 2024 12:00 Čas čtení 5:38 Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala? Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala?

Dvanáctiletý Brit ale není jedinou obětí této nebezpečné challenge. TikTok obvinili také rodiče osmileté Lalani Eriky Renee Walton, která ze stejného důvodu zemřela v červenci minulého roku, a devítileté Arriani Jaileen Arroyo, která zemřela loni v únoru. Challenge si v prosinci vyžádala také život desetileté Nylah Anderson.

Podle rodičů obětí je na vině nebezpečný algoritmus sociální sítě, který dětem podobné nebezpečné challenge ukazuje ve feedu. Podle mluvčího sociální sítě ale blackout challenge vznikla ještě před TikTokem a nikdy se nestala trendem sociální sítě. 

Při plnění challengí na TikToku mysli především na své zdraví. Vyhni se jakýmkoli aktivitám, které vyžadují konzumaci látek, jež nejsou klasifikovány jako potraviny, nebo činnostem, které vyžadují nebezpečnou fyzickou aktivitu. Výzvy se průběžně mění a na TikToku je mnoho takových, jež jsou zábavné, ale na zdraví tě neohrozí. 
Domů
Sdílet
Diskuse