Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
8. srpna 2022 14:00
Čas čtení 1:18

Prague Pride podporují i veřejné instituce. „Homofobie do školství nepatří,“ vzkázalo ministerstvo

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Duhovou vlajku vyvěsil například magistrát, některá ministerstva a velvyslanectví.

V pondělí začal Prague Pride, který potrvá až do 14. srpna. Pokud tě zajímá program, najdeš ho v našem článku. Podporu festivalu vyjádřily v den zahájení některé veřejné instituce. Vyvěsily duhovou vlajku a připojily oficiální prohlášení, ve kterém se vymezily proti homofobii.

Duhová vlajka na magistrátní budově

Stejně jako každý rok, podpořilo Prague Pride také samotné město Praha. Spolu s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) vyvěsila duhovou vlajku na magistrátní budovu také radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). Před radnicí se nachází také duhově zbarvený přechod. 

MŠMT: Homofobie do škol nepatří

Přidalo se také Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Vlajku vyvěsilo na své hlavní budově v pražské Karmelitské ulici. „Jedná se ze strany resortu o symbolické vyjádření podpory všem LGBT žákyním a žákům, studentkám a studentům, ale stejně tak zaměstnankyním a zaměstnancům ve školství,“ uvedl resort na oficiálním webu. 

Prague Pride
Zdroj: MŠMT

Školy a vzdělávací instituce jsou podle MŠMT místem, kde jsou LGBT lidé vystaveni negativním zážitkům a zkušenostem, zejména projevům zesměšňování, vyhrožování a šikaně. „MŠMT chce vyslat jasný vzkaz, že homofobie do školství, ale stejně tak do celé společnosti nepatří,“ doplnil resort.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Nešlo o jediné ministerstvo, které festivalu vyjádřilo podporu. „Ministerstvo pro místní rozvoj podporuje Prague Pride 2022,“ napsal k fotografii s duhovou vlajkou šéf resortu Ivan Bartoš (Česká pirátská strana).

K podpoře a zahájení Prague Pride se přidalo i Ministerstvo zahraničních věcí, které zdůraznilo rovnoprávnost jako základ demokratické společnosti.



Pozadu nezůstaly ani některé ambasády. Vlajku vyvěsila například americká nebo kanadská. Pracovníci a pracovnice Velvyslanectví USA v Praze se chystají i do sobotního průvodu. 

Domů
Sdílet
Diskuse