Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
9. srpna 2022 11:50
Čas čtení 3:04

ANO na mítincích vyhradí místo pro odpůrce, podle šéfa policie je to protiústavní

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
ANO na mítincích vyhradí místo pro odpůrce, podle šéfa policie je to protiústavní
Zdroj: Hnutí ANO/propagační materiál

Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše chce hnutí místem vyhrazeným pro odpůrce reagovat na stupňující se agresivitu, kterou v poslední době mají lidé vytvářet. Zaštítil se údajným doporučením policejního prezidenta, které však podle Vondráčka nepadlo.

Hnutí ANO nově na politických mítincích pokaždé vyhradí místo pro odpůrce. V dnešním videu na sociálních sítích to uvedl předseda hnutí a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který minulý týden čelil podle médií na mítincích hlasitým protestům svých odpůrců. Podle Babiše to doporučil policejní prezident Martin Vondrášek.

5. srpna 2022 7:48 Čas čtení 1:40 Neuniformovaní policejní ochránci Babiše zaklekli školáka. Bude je vyšetřovat GIBS Neuniformovaní policejní ochránci Babiše zaklekli školáka. Bude je vyšetřovat GIBS

V úterý ale Vondrášek po schůzce s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) řekl, že preventivní rozdělování členů shromáždění by bylo protizákonné a protiústavní a že žádnému svolavateli shromáždění nic takového nedoporučoval. Babiš následně v reakci pro ČTK uvedl, že vycházel z odpovědi policejního prezidenta na páteční tiskové konferenci.

Babiš od začátku léta jezdí po Česku za voliči, pořídil si k tomu obytný vůz. Odmítá tvrzení, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Cesty podniká jako předseda hnutí ANO v souvislosti se senátními a komunálními volbami, řekl už dřív. Koncem června Babiš uvedl, že plánuje oznámit rozhodnutí ohledně své případné prezidentské kandidatury nejspíš 4. listopadu.

Odpůrci podle něj začali být vulgárnější a agresivnější. Jde o organizované skupiny, řekl. Uvedl také, že demonstranty často svolávají místní zastupitelé či radní z řad stran vládní koalice. Vyzval předsedy koaličních stran, aby svým voličům poslali vzkaz, aby se na mítincích chovali slušně, nebyli agresivní a nenapadali ostatní účastníky.

Kritiku vyvolal například zákrok v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté zaklekli školáka, který odnesl Babišovi reproduktor, či zásah rovněž neuniformovaných policistů v Českém Krumlově. Babiš dnes uvedl, že ho mrzí, jakým způsobem policisté v civilu museli chlapce zadržet, a že nemohli vědět, že je to autista. Viděli podle něj pouze, že ukradl reproduktor a byl agresivní.

Zároveň bývalý premiér poznamenal, že on a jeho tým udělají všechno pro to, aby policistům práci co nejvíce usnadnili. „Nově podle doporučení pana policejního prezidenta pokaždé vyhradíme místo pro odpůrce,“ oznámil. 

Vondrášek prý sektory pro odpůrce nedoporučil

Vondrášek se proti tomu ohradil. Řekl, že vyhrazovat odpůrcům předem sektory by bylo protizákonné a protiústavní a že Babišovi nic takového nedoporučil. „Je naprosto nepřípustné a nezákonné stanovovat preventivně jakékoliv sektory nebo vyhrazená místa v rámci shromáždění v jejich počátku,“ řekl. Policie podle něj může zasáhnout jen v případě, že někteří lidé narušují účel shromáždění natolik, že znemožňují jeho konání, a pak je může oddělit.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Vondrášek v pátek na tiskové konferenci reagoval na dotaz, zda bude policie na budoucích Babišových setkáních oddělovat odpůrce od příznivců. „Ty dva tábory má oddělovat pořadatel, když to bude nutné, tak to bude dělat policie. A to je ta subsidiární role. My nemáme na první dobrou přebírat odpovědnost pořadatele. A jen když to pořadatel nezvládne, měl by dokonce požádat policii a policie by měla konat,“ řekl tehdy.

„Ve svém vyjádření i navrženém preventivním opatření jsem vycházel z odpovědi policejního generála na páteční tiskové konferenci,“ napsal v pondělí večer Babiš ČTK.

Reakce

Rakušan minulý týden řekl, že bude požadovat prošetření zásahů, kázeňské postihy pro chybující policisty nebo viditelné označení policistů na podobných akcích. Premiér Petr Fiala (ODS) kvůli zákroku v pátek požádal Rakušana a ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radima Dragouna, aby chování policistů na politických mítincích v jižních Čechách prověřili.

K situaci v Borovanech se vyjádřili i další jednotliví vysocí zástupci vládních stran. Jak uvedl Refresher, předseda Pirátské strany Bartoš zase řekl, že „policie má být přísně apolitická, nestranná a jednat přiměřeně“ a že „tady není od toho, aby sloužila Babišovi“. „A už vůbec ne, aby zaklekávala nezletilé. Takto zajišťování pořádku přiměřenými prostředky nevypadá,“ napsal na Twitteru.

Komentář si neodpustil ani bývalý poslanec Miroslav Kalousek. „Právě hmaty, chvaty a zakleknutím na krk zneškodnili 14letého kluka, který byl ošklivý na pana Babiše. Bez nich bychom nebyli v bezpečí...“ napsal na síť.

Kritice za své chování na mítincích čelil také Babiš. Lidé na sociálních sítích sdílí video, na kterém hovoří o tom, že odpůrci na místě jeho předvolební akce jsou voliči vládních stran Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Mluví o nich v té souvislosti jako o „fašistech a nacistech“. Dnes Babiš poznamenal, že je mu líto, že hovořil zkratkovitě o jednom komentáři v deníku Právo.

21. prosince 2023 15:29 Čas čtení 6:15 Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno)

Vondrášek v úterý v návaznosti na zásahy na mítincích jednal s krajskými a územními policejními řediteli. Velitelé městských a obvodních policejních ředitelství a územních odborů dostanou školení o zásazích a přítomnosti policie na shromážděních. Jednodenní školení začnou tento měsíc a zúčastní se jich zhruba 240 policistů. Na webu to oznámil mluvčí policejního prezidenta Jozef Bocán.

Domů
Sdílet
Diskuse