Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. srpna 2022 19:00
Čas čtení 0:56

V komunálních volbách kandiduje nejvíce žen v historii. Podle Čechů je političek málo

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V komunálních volbách kandiduje nejvíce žen v historii. Podle Čechů je političek málo
Zdroj: Pexels/volně k užití

Z celkového počtu kandidujících představují ženy 33,86 %.

Na kandidátních listinách do zastupitelstev měst a obcí letos podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) kandiduje nejvíce žen v historii. Z celkového počtu kandidujících představují ženy 33,86 %, tedy jednu třetinu všech kandidujících.

Češi ženy v politice chtějí 

„Určitě je dobrá zpráva, že se zvyšuje počet žen na kandidátních listinách. Bylo by dobré vědět, jestli jsou i na vyšších, volitelných postech, což z těchto dat zatím není zřejmé.
Doufáme, že to znamená, že si politická reprezentace uvědomuje, že Češi ženy v politice chtějí, jak se ukázalo i v posledních volbách do Poslanecké sněmovny,“ uvedla pro Refresher Johanna Nejedlová za iniciativu Zakroužkuj ženu.

Nedostatek žen v politice je podle Sociologického ústavu Akademie věd palčivým problémem. Z jeho výzkumu vyplynulo, že jako nedostatečné vnímá zastoupení žen v politice 59 procent respondentů. Nejvíce kriticky je přitom přijímáno zejména zastoupení žen ve vrcholné politice, které hodnotilo jako nedostatečné 57 procent dotázaných. 

Nejčastěji si lidé od vyššího zastoupení žen v politice slibují zvýšení celkové slušnosti politiky, kultivovanosti politického prostředí, menší soutěživost a tvrdost politiky a více empatie a vstřícnosti k lidem. 

17. dubna 2024 16:00 Čas čtení 7:27 „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová

O tom, proč politika ženy potřebuje, Refresher mluvil s pirátskou poslankyní Klárou Kocmanovou. Ta je aktuálně nejmladší členkou dolní komory. V rozhovoru uvedla, že by si ve vysoké politice přála více žen a mladých lidí. Prostředí, které se vyznačuje časovou a psychickou náročností, sexismem a toxicitou, jim ale v ústrety podle ní zatím úplně nejde.

Domů
Sdílet
Diskuse