Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jakub Paulík TASR
13. srpna 2022 8:37
Čas čtení 0:38

Salman Rushdie možná přijde o oko. Útočník autorovi Satanských veršů poškodil i játra

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Salman Rushdie možná přijde o oko. Útočník autorovi Satanských veršů poškodil i játra
Zdroj: TASR/AP/Joshua Goodman

Agresora na místě ihned zatkla policie.

Britského spisovatele Salmana Rushdieho v pátek večer na přednášce v New Yorku napadl čtyřiadvacetiletý Hadi Matar z Fairview v New Jersey. Na pódiu ho bodl do trupu a do krku. Útočníka pomohli odtrhnout účastníci přednášky a následně ho zatkl policista, který měl na starosti bezpečnost na akci.

Salman Rushdie
Zdroj: Wikimedia Commons/ActuaLitté/volně k použití

Rushdie mezitím absolvoval operaci a v současnosti je napojen na ventilátor a nemůže mluvit. Autorův knižní agent Andrew Wylie tvrdí, že zprávy o jeho stavu „nejsou dobré“. „Salman pravděpodobně přijde o oko, nervy na jeho ruce byly přerušeny a bodnutí poškodilo i játra,“ vyjádřil se.

Motiv útoku není v současnosti potvrzen, ale může mít souvislost se čtvrtým románem spisovatele Satanské verše z roku 1988, který hlavně v muslimských zemích vyvolal velkou kritiku a vlnu protestů.

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Rúholláh Músaví Chomejní ještě v roce 1989 vydal náboženský dekret kvůli znevažování islámu – takzvanou fatvu. Podle ní má každý muslim povinnost Rushdieho zabít. Spisovatel se proto od daného roku ukrýval a měnil místa pobytu.

Domů
Sdílet
Diskuse