Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová TASR
13. srpna 2022 20:22
Čas čtení 1:16

„Tisíckrát bravo.“ Íránská média chválila útočníka, jenž pobodal spisovatele Rushdieho

Kategorie:
News
Uložit Uložené
„Tisíckrát bravo.“ Íránská média chválila útočníka, jenž pobodal spisovatele Rushdieho
Zdroj: TASR/AP/Joshua Goodman

V Íránu zatím nebyla žádná oficiální reakce na útok na Rushdieho, který byl v pátek na přednášce v New Yorku pobodán do krku a trupu.

Několik íránských médií dnes v novinách opěvovalo muže, jenž pobodal pětasedmdesátiletého britského spisovatele indického původu Salmana Rushdieho. Spisovatel se během incidentu chystal přednášet v Chautauqua Institution v New Yorku. 

Informují o tom britský server Metro a Times of Israel.

13. srpna 2022 8:37 Čas čtení 0:38 Salman Rushdie možná přijde o oko. Útočník autorovi Satanských veršů poškodil i játra Salman Rushdie možná přijde o oko. Útočník autorovi Satanských veršů poškodil i játra
Rushdie se stal na celém světě známým svým čtvrtým románem Satanské verše, vydaným v roce 1988. Román vyvolal zejména v muslimských zemích vlnu protestů. Kampaň proti Rushdieho románu vyústila až do situace, kdy íránský duchovní vůdce ajatolláh Rúholláh Músaví Chomejní vydal v roce 1989 náboženský dekret – fatvu – kvůli znevažování islámu, kterého se měl spisovatel v románu dopustit. Podle fatvy má každý muslim povinnost Rushdieho zabít. Rushdie se tak musel od tohoto momentu ukrývat a měnit místo svého pobytu.

Íránské noviny Kayhan útok na Rushdieho chválily slovy: „Tisíckrát bravo statečnému a svědomitému člověku, který v New Yorku zaútočil na odpadlíka a zlého Salmana Rushdieho. Ruka muže, který roztrhl krk Božímu nepříteli, musí být políbena.“

Salman Rushdie
Zdroj: Wikimedia Commons/ActuaLitté/volně k použití

Zpravodajský web Asr Iran v sobotu přinesl často citovaný citát Chameneího: „Šíp vystřelený Chomejním jednoho dne zasáhne svůj cíl.“ Titulek dnešních novin Vatan Emrooz zněl: „Nůž v krku Salmana Rushdieho.“ Další noviny Khorasan nazvaly spisovatele Satanem, který je na cestě do pekla. 

„Těší mě to a ukazuje to, že ti, kteří urážejí posvátné věci nás muslimů, budou kromě trestu v onom světě potrestáni i v tomto světě z rukou lidí,“ řekl jeden z dotázaných muslimů pro server Metro.

Našli se i tací, kteří čin odsoudili. Muslimský učitel vyjádřil své obavy. „Mám pocit, že ti, kteří to udělali, se snaží izolovat Írán od okolního světa,“ řekl pro sever Metro.

18. dubna 2024 17:43 Čas čtení 1:52 Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím

Íránská náboženská organizace nabídla odměnu 2,7 milionu dolarů každému, kdo vykoná Chomejního fatvu. V roce 2012 zvýšila částku na 3,3 milionu dolarů. Rushdie byl po útoku převezen vrtulníkem do nemocnice. Násilný čin odsoudili spisovatelé a politici po celém světě jako útok na svobodu slova a projevu. 

Domů
Sdílet
Diskuse