Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová TASR
14. srpna 2022 9:48
Čas čtení 0:59

Salman Rushdie byl odpojen od umělé plicní ventilace a je schopen mluvit

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Salman Rushdie byl odpojen od umělé plicní ventilace a je schopen mluvit
Zdroj: Wikimedia Commons/ActuaLitté/volně k použití

Rushdie čelil roky vyhrožování smrtí za svůj román Satanské verše, který někteří muslimové považují za rouhání.

Britský spisovatel Salman Rushdie už nepotřebuje podporu umělé plicní ventilace a je schopen mluvit. Pětasedmdesátiletý spisovatel byl v pátek pobodán při přednášce v New Yorku. Rushdie utrpěl těžká zranění, následně byl převezen do nemocnice a podstoupil operační zákrok. Jeho agent Andrew Wylie dříve řekl, že autor může přijít o oko, má přetržené nervy v ruce a poškozená játra. Informuje o tom BBC.

„Salman Rushdie je odpojen od plicního ventilátoru a dokáže mluvit. Pokračujeme v modlitbách,“napsal Michael Hill, prezident Chautauqua Institution.


Policie identifikovala údajného útočníka jako čtyřiadvacetiletého Hadiho Matara z města Fairview v americkém státě New Jersey. Představitelé USA v sobotu informovali, že Matara obvinili z pokusu o vraždu druhého stupně. Ten se však u soudu prohlásil nevinným.


Útok na Rushdieho odsoudilo několik osobností politického a kulturního života – americký prezident Joe Biden, šéf evropské diplomacie Josep Borrell, britský premiér Boris Johnson, spisovatel Stephen King či autorka knižní série o Harrym Potterovi J. K. Rowling.

13. srpna 2022 20:22 Čas čtení 1:16 „Tisíckrát bravo.“ Íránská média chválila útočníka, jenž pobodal spisovatele Rushdieho „Tisíckrát bravo.“ Íránská média chválila útočníka, jenž pobodal spisovatele Rushdieho

Rushdie se stal na celém světě známým svým čtvrtým románem Satanské verše, vydaným v roce 1988. Román vyvolal zejména v muslimských zemích vlnu protestů. Kampaň proti Rushdieho románu vyústila až do situace, kdy íránský duchovní vůdce ajatolláh Rúholláh Músaví Chomejní vydal v roce 1989 náboženský dekret – fatvu – kvůli znevažování islámu, kterého se měl Rushdie v románu dopustit. Podle fatvy má každý muslim povinnost Rushdieho zabít. Rushdie se tak musel od tohoto momentu ukrývat a měnit místo svého pobytu.
Domů
Sdílet
Diskuse