Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
15. srpna 2022 8:08
Čas čtení 1:12

Příspěvek 5 tisíc na dítě: Ministerstvo dnes spustilo online formulář pro žádosti

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Příspěvek 5 tisíc na dítě: Ministerstvo dnes spustilo online formulář pro žádosti
Zdroj: Unsplash/Jelleke Vanooteghem

Od 15. srpna funguje online formulář, o příspěvek lze žádat také na vybraných pobočkách Czech POINT.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) spustilo v pondělí 15. srpna elektronický formulář Jenda pro vyřizování příspěvku 5000 korun na dítě. Na příspěvek má nárok 1,1 milionu domácností. Vláda chce tímto opatřením zmírnit dopady zdražování na rodiny.

Lze žádat online i osobně

Konkrétně mohou o příspěvek žádat domácnosti s loňským hrubým příjmem do milionu korun. Portál Jenda, který začal fungovat 15. srpna, má lidem podle ministerstva ušetřit cestu na příslušné úřady. K vyplnění online formuláře stačí jen elektronická identita občana (bank ID, NIA ID a další). Komu ale online cesta nevyhovuje, může o příspěvek požádat na vybraných pracovištích Czech POINT na obecním, městském nebo krajském úřadě.

Na příspěvek mají nárok děti narozené od 2. srpna 2004 do 31. prosince 2022, které mají v Česku trvalý pobyt a bydliště. Podmínkou je, že příjem posuzovaných osob (rodiče dítěte,
manželky/manžela, druha/družky, partnera/partnerky) v roce 2021 nepřesáhl 1 milion
korun hrubého. Do příjmu se započítává nejen výdělek ze zaměstnání a podnikání, ale i ostatní příjmy, které se v Česku daní. Mezi ně patří třeba příjem z autorských práv, výživného, příjmů z prodeje nemovitostí, cenných papírů i jiných věcí či z převodu firmy.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

O příspěvek nemusí žádat děti, které jsou k 1. 8. 2022 mladší 18 let a v červnu letošního roku měly nárok na přídavek na dítě. Těm bude příspěvek vyplacen automaticky nejpozději s přídavkem na dítě. 

 
K žádosti není potřeba přikládat potvrzení o výši příjmů, v žádosti se pouze zaškrtne čestné prohlášení. Informace si úřady ověří samy. Pokud bude vše v pořádku, příspěvek lidem přijde nejpozději do třiceti dnů ode dne podání žádosti. 

Domů
Sdílet
Diskuse