Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
11. srpna 2022 16:49
Čas čtení 1:02

Ministerstvo spustí portál Jenda pro žádosti o mimořádných 5000 korun na dítě

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ministerstvo spustí portál Jenda pro žádosti o mimořádných 5000 korun na dítě
Zdroj: Unsplash/Tanaphong Toochinda/volně k užití

Požádat o mimořádný příspěvek půjde od pondělí 15. srpna.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve čtvrtek představilo portál, přes který budou moci lidé požádat o mimořádný pětitisícový příspěvek na dítě. Elektronický systém s názvem Jenda (Jednoduše na dávky) se spustí 15. srpna. Na příspěvek má nárok 1,1 milionu domácností. 

Nový portál nebo cesta na vybraný Czech Point

Nový klientský portál ušetří lidem podle MPSV cestu na úřad. K vyplnění online formuláře bude stačit jen elektronická identita občana (bank ID, NIA ID a další). Resort zmínil také druhou možnost pro ty, kteří přes online formulář žádat nechtějí. V tom případě je potřeba zajít na vybrané pracoviště Czech POINT na obecním, městském nebo krajském úřadě.

Na příspěvek mají nárok děti narozené od 2. srpna 2004 do 31. prosince 2022, které mají v Česku trvalý pobyt a bydliště. Podmínkou je, že příjem posuzovaných osob (rodiče dítěte,
manželky/manžela, druha/družky, partnera/partnerky) v roce 2021 nepřesáhl 1 milion
korun hrubého.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

O příspěvek nemusí žádat děti, které jsou k 1. 8. 2022 mladší 18 let a v červnu letošního roku měly nárok na přídavek na dítě. Těm bude příspěvek vyplacen automaticky nejpozději s přídavkem na dítě. 

K žádosti není potřeba přikládat potvrzení o výši příjmů, v žádosti se pouze zaškrtne čestné prohlášení. Informace si úřady samy ověří. Pokud bude vše v pořádku, příspěvek lidem přijde nejpozději do třiceti dnů ode dne podání žádosti. 

Domů
Sdílet
Diskuse