Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
15. srpna 2022 8:45
Čas čtení 0:52

Zemřel Mojmír Petráň, jeden z nejvýznamnějších českých vynálezců 20. století

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zemřel Mojmír Petráň, jeden z nejvýznamnějších českých vynálezců 20. století
Zdroj: ČTK/Chaloupka Miroslav

Do historie světové vědy se zapsal v 70. letech vynálezem konfokálního mikroskopu s dvojitým řádkováním.

Ve věku devadesáti devíti let zemřel významný vynálezce a protinacistický odbojář Mojmír Petráň. Na svých facebookových stránkách o tom informovala Učená společnost České republiky. Petráň se proslavil vynálezem konfokálního mikroskopu s dvojitým řádkováním.

Autor jednoho z nejvýznamnějších vynálezů

Mojmír Petráň se narodil 28. března 1923 v Praze. Během 2. světové války se účastnil odboje, za což byl později vyznamenán Československou vojenskou medailí za zásluhy II. stupně. Vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a na Fyziologickém ústavu ČSAV se zabýval elektrofyziologií. 

Od šedesátých let pracoval v biofyzikálním ústavu v Plzni. V roce 1964 vynalezl ve spolupráci s Milanem Hadravským konfokální mikroskop. Znamenalo to převrat v mikroskopických technikách a začala se bouřlivě rozvíjet molekulární buněčná biologie. Ve světě proslavilo Petráně také spoluautorství knihy Methods in Biological Research. Byl čestným členem britské Královské mikroskopické společnosti a v roce 2005 mu prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy.

Konfokální mikroskop
Jde o druh optického mikroskopu, jehož výhodou je vyšší rozlišovací schopnost, kterou umožňuje detekce světla pouze z ohniskové roviny mikroskopu. V obecné vědecké mluvě se též mluví o konfokálu.
Při pozorování v konfokálním mikroskopu je vzorek osvětlený bodovým zdrojem světla, například laserovým paprskem. Speciální konfokální clonka skryje zobrazení oblastí nad a pod rovinou zaostření, a tím odstraní příčinu rozmazání obrazu při pohledu na tlustší vzorky v klasickém optickém mikroskopu.
Domů
Sdílet
Diskuse