V Praze přibyly restaurace, které dokazují, že dobré jídlo může mít spoustu podob. Od pálivé autenticity čínského bistra přes odlehčený fine dining až po neapolskou pizzu s taneční náladou. Tady jsou tři novinky, které stojí za ochutnání.
Pražská gastro scéna má nové tváře – menší, osobnější a s jasnou vizí. Malé chongqingské bistro, kde to pálí, voní po chilli a všechno se vaří přímo před tebou. Fine dining, který sází na jednoduchost a dostupnost. A neapolská klasika s dokonalým těstem a pecí, která vypadá jako disco koule. Tři nové podniky, tři důvody vyrazit ven. Každý jiný, všechny s upřímnou láskou k jídlu.
Lá Bù Lá – autentická Čína, která tě naučí milovat pálivé
Najdeš tu: autentickou kuchyni čínského Čchung-čchingu
Pálí, nebo nepálí? Přesně to znamená název Lá Bù Lá. A tahle otázka vystihuje celé bistro. Na Vinohradech totiž vzniklo místo, které tě přenese do čínského Čchung-čching, města proslulého svou pálivou a výraznou kuchyní. Každý talíř tu voní po chilli, zázvoru a sečuánském pepři, jejichž kombinace vytváří typický omamný pocit, kdy se chuť mění v drobnou euforii.
Lá Bù Lá má jen pár stolů a funguje v duchu „small by design“ – každé jídlo se připravuje čerstvě na objednávku, bez zkratek a kompromisů. V menu najdeš klasické čchung-čchingské nudle, knedlíčky a domácí fermentované přílohy, které dávají pokrmům lehce nakyslý a živý charakter.
Žádné fusion, žádné přizpůsobování evropským chutím, jen poctivá čínská kuchyně v malém, přátelském bistru. Jestli tě baví autentická asijská kuchyně a nebojíš se pálivého, tady si přijdeš na své. A i když chilli zrovna nemusíš, stojí za to přijít kvůli atmosféře, milé obsluze a upřímnému přístupu k jídlu, který se v Praze jen tak nevidí.
Óda – vysoká gastronomie s nohama na zemi
Najdeš tu: fine dining a české suroviny
Óda je ódou na radost z jídla – ne na formality kolem něj. Nová restaurace na Flóře chce ukázat, že fine dining nemusí být nedostupný ani přehnaně vážný. Místo, kde si můžeš dát koktejl, sklenku vína nebo domácí nealko a k tomu pár menších talířů, nebo si nechat všechno napárovat do degustačního menu za 1900 korun. Óda nabízí uvolněný zážitek, který stojí na jednoduchosti, poctivém řemesle a surovinách, které znáš.
Manželé Ondřej Pavlovský a Tereza Žižková za sebou mají zkušenosti z michelinských restaurací po celém světě, ale v Ódě sází na to nejdůležitější – chuť a atmosféru. Z českých surovin vytvářejí jídla, která překvapí kombinacemi. Třeba makové miso, uzené koleno s jablkem a křenem nebo kachní játra s picalilly. Všechno tu působí promyšleně, ale přitom bez napětí. Žádné přehrávání, jen radost z dobře odvedené práce. Óda je pro všechny, kdo si chtějí dopřát jídlo na úrovni v příjemném prostředí.
Diskotéka pizza – chuť Neapole s energií tanečního parketu
Najdeš tu: poctivou neapolskou pizzu
Když se spojí italská klasika s pražským smyslem pro styl, vznikne Diskotéka pizza – podnik, který bere pizzu vážně, ale sebe už tolik ne. Na první pohled tě dostane pec, co vypadá jako obří disco koule, a designový interiér útulný natolik, že bys tu klidně zůstal*a i po posledním kousku.
Na menu najdeš jak vytuněné klasiky typu Margherita nebo Diavola, tak i nápadité kombinace. Třeba taková Mortazza – pizza s mortadellou, pistáciemi, stracciatellou a vlastním pistáciovým krémem. Kombinace, ke které netřeba víc dodávat.
Na sladkou tečku se vždycky najde místo a jejich tiramisu by byl hřích vynechat. Je lehké, krémové a tak dobré, že se nebudeš chtít podělit. Diskotéka pizza je místo, kam se chodí pro dobrou náladu i dobrou neapolskou pizzu. Ať už sem skočíš s partou po práci, nebo si objednáš domů přes Wolt, vždycky tě čeká poctivá italská klasika v trochu jiném rytmu.