Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
15. srpna 2022 19:25
Čas čtení 1:11

Snímek Světlonoc z česko-slovenské koprodukce dostal cenu na festivalu v Locarnu

Kategorie:
Filmy a Seriály
Uložit Uložené
Snímek Světlonoc z česko-slovenské koprodukce dostal cenu na festivalu v Locarnu
Zdroj: Locarno Film Festival/Ti-press

Mysteriózní drama slovenské režisérky Terezy Nvotové z produkce BFILM a českého producenta Miloše Lochmana ve Švýcarsku zabodoval.

Česko-slovenská kinematografie si ve světě stále dělá jméno. Posledním oceněným filmem na světovém festivalu se stalo mysteriózní drama Světlonoc od slovenské režisérky Terezy Nvotové, které získalo na festivalu v Locarnu Zlatého leoparda v soutěžní sekci Současná kinematografie (Cineasti del presente). Informoval web Filmcenter.

26. července 2022 19:18 Čas čtení 1:17 Na benátském festivalu se představí filmy Oběť a Obzor z české koprodukce Na benátském festivalu se představí filmy Oběť a Obzor z české koprodukce

Příběh z horské slovenské vesničky je spojený se strachem z čarodějnic. Hlavní postavou je Šarlota, třicetiletá žena, která se po dlouhé době vrací do své domoviny poté, co z ní jako malá utekla. Ona a její dvě sestry byly totiž tehdy trýzněny matkou. Vesnice, z níž zmizela jak Šarlota, tak její sestra Tamara, se nicméně domnívá, že za jejich zmizení může Romka Otyla, jež je nařknuta z čarodějnictví. 

Když se ale Šarlota do vesnice vrátí, místní ji začnou podezřívat, že se snaží svým příchodem čarodějnici probudit. Nikdo se s ní nebaví, přičemž vztah se jí podaří navázat pouze s mladou bylinkářkou Mirou. Najednou ale začnou v okolí hynout zvířata...

Že se podaří takový úspěch, nečekala ani sama režisérka, která film natočila s pomocí produkce bratislavského studia BFILM a českého produkčního Miloše Lochmana. „Nečekala jsem, že by příběh z malé horské vesničky mohl tak silně rezonovat mezi diváky i v zahraničí. Evidentně se jedná o problematiku, která může být blízká i jim,“ komentovala Nvotová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tereza Nvotova (@tereza_nvotova)

Spolupráce mezi Nvotovou a Lochmanem byla vyzkoušena už při jejím debutu s názvem Špína„Jsem moc rád, že tvůrčí tým původně sestavený pro Terezin celovečerní debut Špína dosáhl dalšího významného úspěchu na mezinárodní úrovni. Nebylo by to možné bez systematické podpory autorských projektů Fondu českého filmu, která byla pro vývoj a produkci Světlonoci klíčová,“ uvedl český producent.

24. dubna 2024 13:30 Čas čtení 3:19 Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu

Na festivalu v Locarnu se české, potažmo česko-slovenské kinematografii zadařilo podruhé za sebou. Minulý rok si Zlatého leoparda odnesl film Bratrství od režiséra Francesca Montagnera.

Domů
Sdílet
Diskuse