Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad
17. srpna 2022 10:17
Čas čtení 1:04

34 let vězení za používání Twitteru? V Saúdské Arábii realita

Kategorie:
News
Uložit Uložené
34 let vězení za používání Twitteru? V Saúdské Arábii realita
Zdroj: TASR/AP

Po odpykání trestu odnětí svobody začne pro odsouzenou ženu platit zákaz vycestování ze země.

Studentku ze Saúdské Arábie odsoudil místní soud na 34 let vězení za to, že měla založený účet na sociální síti Twitter, kde sledovala několik disidentů kritizujících saúdský režim. Salma Al-Shehab studovala na anglické univerzitě v Leedsu, ale byla zatčena na dovolené v Saúdské Arábii v roce 2020, informuje The Guardian. Twitter odmítl Guardianu případ komentovat a neodpověděl na konkrétní otázky o tom, jaký – pokud nějaký – vliv má Saúdská Arábie na tuto společnost.

Salma Al-Shehab na svém Twitteru přesdílela příspěvky disidentů, kteří opakovaně kritizovali saúdskou vládu. Za tyto aktivity jí soud nejprve uložil tříletý trest za to, že používala internetovou stránku k „vyvolání veřejného nepokoje a destabilizování civilní a národní bezpečnosti“.

Tento úvodní tříletý trest však odvolací soud zrušil a studentce, která je matkou dvou dětí, udělil nový 34 let dlouhý trest odnětí svobody. Dalších 34 let zákazu vycestovat ze země začne platit po odpykání prvního trestu.

Úvodní trest se nezamlouval státnímu žalobci, který požádal odvolací soud o to, aby vzal v úvahu údajné „ostatní zločiny“, které Salma Al-Shehab podle něj spáchala. Studentku prokuratura obvinila z toho, že „asistovala těm, kteří se snaží vyvolat veřejné nepokoje“ tím, že sledovala jejich profily na Twitteru.

Lidskoprávní organizace však upozorňují, že Salma Al-Shehab nepatřila mezi populární saúdské disidenty.

Na svém Instagramu má 159 followerů, zatímco na Twitteru získala dohromady 2 597 sledovatelů, pro které čas od času vyjadřovala své názory na saúdský režim. Saúdskou Arábii vyzývala k osvobození politických vězňů a podporovala například známou feministickou aktivistku Loujain al-Hathloul, která byla dříve vězněna a pravděpodobně i mučena za podporu řidičských práv pro ženy. Nyní už není ve věznici, ale má podmínku a zákaz cestování.

Domů
Sdílet
Diskuse