Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
17. srpna 2022 v 20:42
Čas čtení 1:18

Podvodník slibující výnos z kryptoměny připravil manžele o 600 tisíc korun. Stačil mu jediný telefonát

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Podvodník slibující výnos z kryptoměny připravil manžele o 600 tisíc korun. Stačil mu jediný telefonát
Zdroj: Getty Images/Yuriko Nakao

Podvodníci používají k získání přístupových údajů do počítačů nejrůznější metody, jako například phishing. Hlavním cílem podvodníků je podle policie získat vzdálený přístup do počítače oběti, aby pak mohli odcizit peníze.

O téměř 600 000 korun připravil manželský pár z Olomoucka neznámý podvodník, který pomocí slibu zaslání výnosu z kryptoměny bitcoin získal vzdálený přístup k jejich bankovním účtům a poté z nich odčerpal peníze. „Kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu a zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ sdělila ve středu ČTK policejní mluvčí Petra Vaňharová.

V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli až osmileté vězení.

Dvaapadesátiletá žena z Olomoucka v pondělí přijala telefonát od neznámého muže, který lámanou češtinou oznámil, že jí chce zaslat výnosy z bitcoinu. „Jelikož žena v minulosti do kryptoměny investovala, volajícímu uvěřila a naslouchala jeho instrukcím. Nejprve si do svého laptopu nainstalovala software pro vzdálenou správu. Poté mu předala přístupové údaje jak ke svému osobnímu bankovnímu účtu, tak i ke společnému manželskému kontu. Po skončení komunikace si nešťastnice zkontrolovala stav svého bankovního účtu a zjistila, že z něj zmizelo přes 170 000 korun,“ uvedla Vaňharová.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Na společném účtu manželů pak podvodník provedl neoprávněné refinancování stávajícího úvěru ve výši zhruba 100 000 korun na částku téměř půl milionu korun. Zároveň z něj odčerpal přes 20 000 korun. „Celá operace, která zahrnovala refinancování úvěru a odčerpání finančních prostředků z obou účtů, zabrala podvodníkovi pouhé dvě minuty. Celkově tak manželský pár přišel o téměř 600 000 korun,“ uvedla Vaňharová.

Hlavním cílem podvodníků je podle Vaňharové získat vzdálený přístup do počítače oběti, aby pak mohli odcizit peníze. „Proto apelujeme na občany, aby v žádném případě neposkytovali vzdálený přístup na plochu počítače osobám, které neznají, a stejně tak ani nesdělovali své osobní informace či informace k internetovému bankovnictví,“ upozornila mluvčí.

Podvodníci používají k získání přístupových údajů do počítačů nejrůznější metody, jako například phishing. Phishing je snaha počítačových podvodníků získat citlivé osobní informace, jako jsou hesla, údaje o platebních kartách, rodná čísla nebo čísla bankovních účtů. Šíří se podvodnými e-mailovými zprávami nebo přesměrováním na falešné webové stránky. Díky těmto informacím potom mohou krást identitu a vybrat tak například bankovní účet nebo ukrást účet na sociálních sítích. 

Domů
Sdílet
Diskuse