Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
17. srpna 2022 20:42
Čas čtení 1:18

Podvodník slibující výnos z kryptoměny připravil manžele o 600 tisíc korun. Stačil mu jediný telefonát

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Podvodník slibující výnos z kryptoměny připravil manžele o 600 tisíc korun. Stačil mu jediný telefonát
Zdroj: Getty Images/Yuriko Nakao

Podvodníci používají k získání přístupových údajů do počítačů nejrůznější metody, jako například phishing. Hlavním cílem podvodníků je podle policie získat vzdálený přístup do počítače oběti, aby pak mohli odcizit peníze.

O téměř 600 000 korun připravil manželský pár z Olomoucka neznámý podvodník, který pomocí slibu zaslání výnosu z kryptoměny bitcoin získal vzdálený přístup k jejich bankovním účtům a poté z nich odčerpal peníze. „Kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu a zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ sdělila ve středu ČTK policejní mluvčí Petra Vaňharová.

V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli až osmileté vězení.

Dvaapadesátiletá žena z Olomoucka v pondělí přijala telefonát od neznámého muže, který lámanou češtinou oznámil, že jí chce zaslat výnosy z bitcoinu. „Jelikož žena v minulosti do kryptoměny investovala, volajícímu uvěřila a naslouchala jeho instrukcím. Nejprve si do svého laptopu nainstalovala software pro vzdálenou správu. Poté mu předala přístupové údaje jak ke svému osobnímu bankovnímu účtu, tak i ke společnému manželskému kontu. Po skončení komunikace si nešťastnice zkontrolovala stav svého bankovního účtu a zjistila, že z něj zmizelo přes 170 000 korun,“ uvedla Vaňharová.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Na společném účtu manželů pak podvodník provedl neoprávněné refinancování stávajícího úvěru ve výši zhruba 100 000 korun na částku téměř půl milionu korun. Zároveň z něj odčerpal přes 20 000 korun. „Celá operace, která zahrnovala refinancování úvěru a odčerpání finančních prostředků z obou účtů, zabrala podvodníkovi pouhé dvě minuty. Celkově tak manželský pár přišel o téměř 600 000 korun,“ uvedla Vaňharová.

Hlavním cílem podvodníků je podle Vaňharové získat vzdálený přístup do počítače oběti, aby pak mohli odcizit peníze. „Proto apelujeme na občany, aby v žádném případě neposkytovali vzdálený přístup na plochu počítače osobám, které neznají, a stejně tak ani nesdělovali své osobní informace či informace k internetovému bankovnictví,“ upozornila mluvčí.

Podvodníci používají k získání přístupových údajů do počítačů nejrůznější metody, jako například phishing. Phishing je snaha počítačových podvodníků získat citlivé osobní informace, jako jsou hesla, údaje o platebních kartách, rodná čísla nebo čísla bankovních účtů. Šíří se podvodnými e-mailovými zprávami nebo přesměrováním na falešné webové stránky. Díky těmto informacím potom mohou krást identitu a vybrat tak například bankovní účet nebo ukrást účet na sociálních sítích. 

Domů
Sdílet
Diskuse