Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
18. srpna 2022 10:22
Čas čtení 1:42

Skotsko: Úředník pro důstojnou menstruaci je cis muž. To je snad vtip, říkají ti, kteří skutečně menstruují

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Skotsko: Úředník pro důstojnou menstruaci je cis muž. To je snad vtip, říkají ti, kteří skutečně menstruují
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska/volně k užití

Ve své nové roli bude Jason Grant diskutovat o problémech menstruujících, menopauze a menstruační chudobě.

Jeho jmenování přichází v době, kdy se Skotsko stává první zemí, která zavádí zákon rozšiřující přístup k bezplatným menstruačním produktům. Na sociálních sítích ale situace vyvolala rozhořčení. Uživatelům se nelíbí, že bude o menstruaci veřejně debatovat někdo, kdo ji „na vlastní kůži“ nikdy nezažil, píše Independent.

Pozn. red.: Menstruujícími osobami nejsou jen ženy, ale i trans, nebinární či intersex lidé.

„Skotská vláda právě jmenovala úředníka pro důstojnou menstruaci. Mimochodem, je to muž. Ne, nedělám si legraci – kéž by tomu tak bylo,“ napsala například na Twitter americká politička Lavern Spicer. „Pouze 24 % dívek ve Velké Británii se cítí komfortně, když se svými přáteli mužského pohlaví mluví o své menstruaci. Pouze 29 % dívek ve Velké Británii se cítí komfortně, když se o své menstruaci baví se svými otci. Proč je tedy prvním úředníkem pro menstruační důstojnost muž?“ dodala terapeutka Beth Wallace.

10. srpna 2022 6:00 Čas čtení 5:41 Na prohlídku si s sebou vezměte 1200 Kč. Nekalé praktiky v podobě poplatků za gynekologickou péči jsou v Praze standardem Na prohlídku si s sebou vezměte 1200 Kč. Nekalé praktiky v podobě poplatků za gynekologickou péči jsou v Praze standardem

„Připadá mi to jako vtip. Jason Grant – první skotský úředník pro důstojnost menstruace – nikdy nepozná ponižování, když ho ve škole šikanují kvůli menstruaci, když proteče, když si nemůže dovolit menstruační potřeby – přestože jde o běžné věci, které mnoho menstruujících bohužel zná až příliš dobře,“ napsala na Twitter novinářka Maya Oppenheim.

Martina Navrátilová: „To je absurdní.“

Další uživatelka pokračovala: „Uvidíme, jak se pokusí vysvětlit („mansplainovat“ od slova man neboli muž a explain neboli vysvětlit) menopauzu lidem v menopauze, co říkáte?“ Na tento tweet zareagovala bývalá tenisová hvězda Martina Navrátilová. Situaci označila za „zas*aně směšnou“. „Zkoušely jsme snad někdy mužům vysvětlovat, jak se mají holit, jak se starat o prostatu nebo cokoli jiného?!? To je absurdní,“ napsala Navrátilová v dalším tweetu.

Jiným se naopak jmenování Granta líbí. „Myslím, že jmenování chlápka by mohlo fungovat. Říkají tím, že by tento problém měl vzít na vědomí každý, nejde jen o ‚ženský problém‘. Není doktor, zpřístupňuje informace,“ uvedla uživatelka @nicwil75.

Funkce úředníka pro menstruační důstojnost je první svého druhu ve Skotsku. Mluvčí pracovní skupiny Period Dignity uvedl, že Grant byl pro pozici nejsilnějším kandidátem. Podle CNN bude koordinovat a zefektivňovat přístup k důstojné menstruaci přímou spoluprací s vysokými školami a místními úřady. Povede také regionální kampaň napříč školami a širšími komunitami, bude zvyšovat povědomí a porozumění novému zákonu a zajistí, aby byly finanční prostředky skotské vlády přiděleny odpovídajícím způsobem.

„Myslím, že to, že jsem muž, mi pomůže překonat bariéry, snížit stigma a podpořit otevřenější diskusi. Je čas normalizovat tato témata a začít se o nich reálně bavit,“ uvedl Grant již dříve.

Anketa:
Přijde ti OK, že do funkce jmenovali cis muže?
Ne, měl by to dělat někdo, kdo menstruaci zažil.
Je to OK, může pomoct bořit další stereotypy.
Důležité je, že funkce existuje, je jedno, kdo to vykonává.
Vůbec nevím. / Je mi to úplně jedno.
Ne, měl by to dělat někdo, kdo menstruaci zažil.
41 %
Je to OK, může pomoct bořit další stereotypy.
28 %
Důležité je, že funkce existuje, je jedno, kdo to vykonává.
14 %
Vůbec nevím. / Je mi to úplně jedno.
17 %

Zákon, podle kterého budou menstruační pomůcky včetně tamponů a vložek ve Skotsku k dispozici zdarma ve veřejných zařízeních, vstoupil v platnost v pondělí.

Domů
Sdílet
Diskuse