Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
18. srpna 2022 18:50
Čas čtení 1:01

České právo dostatečně nechrání LGBTQ+ lidi, míní odborníci. Násilí vůči nim není posuzováno jako předsudek

Kategorie:
News
Uložit Uložené
České právo dostatečně nechrání LGBTQ+ lidi, míní odborníci. Násilí vůči nim není posuzováno jako předsudek
Zdroj: Unsplash/Daniel James/volně k užití

Navzdory četnosti útoků jsou příslušníci LGBTQ+ minority trestním právem chráněni méně než jiné oběti nenávistných útoků, protože český trestní zákoník v případě násilí vůči LGBTQ+ osobám předsudečný motiv pachatele nezohledňuje.

LGBTQ+ osoby nejsou naším právem dostatečně chráněny, píše v tiskové zprávě organizace IUSTITIA zabývající se předsudečným násilím. Dokazuje to případem, který se odehrál v minulém roce. Podnapilí muži napadli v Praze 9 dva studenty z důvodu jejich domnělé sexuální orientace. Homofobní útok skončil prospěšnými pracemi. 

„V momentě, kdy se jeden začal vyptávat, jestli nám přijde normální, že se ‚buzeranti prcaj do prdele‘, bylo jasné, že bez újmy ven nevyjdeme,“ říká napadený student. Následně jeden z chlapců dostal ránu do tváře. Z obličeje mu sletěly dioptrické brýle. „Po dvou úderech jsem myslel, že umřu. Bylo to nekonečné mlácení do všech částí mého těla. Bylo to nejdelších několik minut, které jsem kdy v životě zažil,“ vzpomíná.

Oba útočníky, obžalované z výtržnictví, soud téměř po roce od incidentu shledal vinnými. Soudkyně také identifikovala homofobní motiv obou pachatelů. Janu B. uložil soud 150 hodin veřejně prospěšných prací a Pavlu K. čtyřměsíční trest odnětí svobody, podmínečně odložený po dobu 12 měsíců.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

„Navzdory četnosti těchto útoků jsou příslušníci LGBTQ+ minority bohužel trestním právem chráněni méně než jiné oběti hate crime, protože náš trestní zákoník v případě násilí vůči LGBTQ+ osobám předsudečný motiv pachatele nezohledňuje. To se projevilo i v tomto případě, kdy pachatelé byli nalézacím soudem shledáni vinnými pouze ze spáchání přečinu výtržnictví, namísto trestného činu násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, u něhož by jim hrozil vyšší trest. U tohoto trestného činu však nejsou zmíněny ani sexuální orientace, ani genderová identita, a to na rozdíl od národnosti nebo třeba vyznání. Rozhodně zde vidím prostor pro legislativní změny,“ uvádí právnička In IUSTITIA Barbora Davidová.

Domů
Sdílet
Diskuse