Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
24. srpna 2022 18:52
Čas čtení 1:16

Papež František odsoudil smrt dcery ideologa Dugina. Označil ji za nevinnou oběť války

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Papež František odsoudil smrt dcery ideologa Dugina. Označil ji za nevinnou oběť války
Zdroj: TASR/AP/Carolyn Kaster

Tento výrok hlavy Vatikánu vzbudil rozruch. Nelíbil se například ukrajinskému velvyslanci.

Papež František odsoudil atentát na dceru „Putinova ideologa“ Alexandra Dugina a označil ji za „nevinnou oběť války“. O jeho výroku informoval Rome Reports. Devětadvacetiletá Darja Dugina zahynula v sobotu během exploze auta, kterou by podle informací, jež jsme ti přinesli i my, mohli mít na svědomí ruští partyzáni zvané Národní republikánské armády. Papežův výrok se však nelíbil některým ukrajinským politikům, například velvyslanci ve Vatikánu Andriji Jurašovi.

30. července 2022 13:56 Čas čtení 0:43 Papež František nevylučuje, že odstoupí z funkce. Kvůli zdravotním potížím už nemůže cestovat jako kdysi Papež František nevylučuje, že odstoupí z funkce. Kvůli zdravotním potížím už nemůže cestovat jako kdysi

Dle hlavy katolické církve je válka jen zvráceným cyklem, který vede obě strany k páchání zrůdných zločinů. „Myslím na tolik nevinných, kteří doplácejí na toto šílenství. Toto šílenství. Šílenství na všech stranách, protože válka je šílenství a nikdo ve válce nemůže říct: ne, nejsem blázen. Myslím na ubohou dívku zabitou bombou, která byla pod sedadlem auta v Moskvě. Za válku platí nevinní lidé. Nevinní,“ řekl.

Ty, co profitují z válek, označil za delikventy, kteří ničí normální životy. Vzpomněl také na děti, které přišly během konfliktu o rodiče nebo o život. „Tolik ukrajinských a ruských dětí, které osiřely. Sirotci nemají státní příslušnost. Ztratili své otce, své matky – bez ohledu na to, zda to byli Rusové nebo Ukrajinci,“ uvedl.

Papežův projev mě zklamal, uvedl velvyslanec

Reakce na papežův názor na sebe nenechala dlouho čekat. A to zejména z ukrajinské strany. Ozval se například ukrajinský velvyslanec ve Vatikánu Andrij Juraš, který, dle svých slov, byl papežovým výrokem zklamán.

„Dnešní papežův projev byl zklamáním a donutil mě přemýšlet o mnoha věcech,“začal svou reakci na Twitteru. „Nemohu do stejné kategorie přece řadit agresora a oběti, násilníka i znásilněného. Jak je možné zmínit jednoho z ideologů ruského imperialismu jako nevinnou oběť?“ napsal řečnickou otázku s tím, že Dugina byla zabita Rusy jako „posvátná oběť na štítu války“.

Domů
Sdílet
Diskuse