Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Adéla Ježková
25. srpna 2022 17:16
Čas čtení 0:57

Světová populace by se mohla do roku 2100 snížit na polovinu, míní britský ekonom

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Světová populace by se mohla do roku 2100 snížit na polovinu, míní britský ekonom
Zdroj: Unsplash/Dim Hou

Při současném tempu poklesu porodnosti by se světová populace mohla do konce století snížit na polovinu, tedy na něco málo přes 4 miliardy.

Počet lidí, který podle nejnovějších prognóz OSN dosáhne na podzim příštího roku 8 miliard, se do konce století možná sníží. O tezi britského ekonoma Jamese Pomeroye informuje francouzský server Les Echos.

Podle něj předpovědi, že světová populace dosáhne svého maxima v 80. letech 21. století, neodpovídají realitě. Vrcholu by mohlo být dosaženo mnohem dříve – kolem roku 2043. Na vině má být klesající porodnost a stárnoucí populace. Do konce století by tak světová populace dle ekonoma mohla mít něco přes 4 miliardy obyvatel.

Pokles porodnosti má podle serveru mnoho důvodů. Jedním je začlenění žen na trh práce, což oddaluje věk, kdy mají první dítě. Také rostoucí ceny nemovitostí omezují plány na „velkou rodinu“ kvůli vysokým nákladům. Pandemie covidu-19 přitom tento klesající trend jen zvýraznila.

Také z průzkumu z roku 2020, na který odkazuje server Biological Diversity, vyplynulo, že mladí lidé uvádějí jako důvod, proč mít méně dětí, změnu klimatu. 

Ne všechny země jsou na tom ale stejně. „Pokles porodnosti je celosvětový, ale v některých zemích, například v subsaharské Africe a v Asii, její úroveň, i když klesá, umožňuje pokračovat v populačním růstu,“ popsal Pomeroy. Je tak dle něj zřejmé, že podíl Afriky na světové populaci se bude zvyšovat. Také v Singapuru, Jižní Koreji, Číně a na Tchaj-wanu se podle současných dat počet obyvatel do konce století zdvojnásobí.

V Evropě se ale při současném tempu sníží počet obyvatel do roku 2070 na polovinu a do roku 2100 pravděpodobně na kontinentu ubude 400 milionů lidí. 

Domů
Sdílet
Diskuse