Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
25. srpna 2022 18:35
Čas čtení 0:52

Tři diagnózy naráz: Ital měl pozitivní test na covid, opičí neštovice i HIV

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Tři diagnózy naráz: Ital měl pozitivní test na covid, opičí neštovice i HIV
Zdroj: TASR/AP

Šestatřicetiletému Italovi byly po nedávné cestě do Španělska diagnostikovány všechny tři nemoci najednou.

Vědci podle zjištění serveru Independent zaznamenali první známý případ člověka, který byl současně pozitivní na opičí neštovice, covid-19 a HIV. Stalo se tak u šestatřicetiletého Itala, kterému se devět dní po návratu z dovolené ve Španělsku objevila řada příznaků, včetně únavy, horečky a bolesti v krku.

Následující den se na mužově trupu, dolních končetinách, obličeji a hýždích objevily malé bolestivé puchýřky a vyrážka. Ty se následně vyvinuly v malé hrbolky na kůži, což jej přimělo navštívit nemocnici. Zde se lékařům svěřil, že měl ve Španělsku nechráněný pohlavní styk.

Kromě pozitivního testu na opičí neštovice se nicméně dozvěděl i o pozitivním testu na HIV a covid-19, přičemž lékaři podle výsledků předpokládají, že infekce HIV proběhla relativně nedávno. Tento případ podle nich poukazuje na to, jak se příznaky opičích neštovic a covidu-19 mohou překrývat a v případě koinfekce jsou pro správnou diagnózu rozhodující anamnestické údaje a sexuální návyky.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o jediný hlášený případ koinfekce viru opičích neštovic, SARS-CoV-2 a HIV, stále není dostatek důkazů, které by potvrzovaly, že tato kombinace může zhoršit stav pacienta,“ dodali vědci.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Podle Centra pro kontrolu a prevenci chorob (CDC) bylo k 25. srpnu 2022 celosvětově zaznamenáno více než 45 tisíc případů opičích neštovic. Nejvíce – více než 16 tisíc – jich eviduje USA, Španělsko je na druhém místě. Česká republika eviduje 41 případů.

Domů
Sdílet
Diskuse