Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
26. srpna 2022 7:46
Čas čtení 1:10

Španělsko změnilo definici znásilnění, pouze „ano“ znamená ano

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Španělsko změnilo definici znásilnění, pouze „ano“ znamená ano
Zdroj: Unsplash/brbrihan/volně k užití

Španělský kongres ve čtvrtek schválil zákon, který mění definici znásilnění. Pouze výslovné „ano“ se bude považovat za souhlas se sexuálním stykem.

Španělský kongres ve čtvrtek schválil zákon, který mění definici znásilnění. Pouze výslovné „ano“ bude považováno za souhlas se sexuálním stykem. Poslanci tak reagují na případ z roku 2016, kdy pětice mužů znásilnila 18letou ženu, avšak protože oběť neřekla „ne“ a nebránila se, soud rozhodl v její neprospěch. Pro legislativu hlasovalo 205 poslanců, proti 141, informují The Guardian a The New York Times.

25. srpna 2022 11:00 Čas čtení 0:19 Měly by být menstruační pomůcky zdarma? Zeptali jsme se českých politických stran a hnutí Měly by být menstruační pomůcky zdarma? Zeptali jsme se českých politických stran a hnutí

„Je to vítězný den po mnoha letech boje. Od nynějška už žádná žena nebude muset dokazovat, že k sexuálnímu styku bylo použito násilí nebo zastrašování,“ komentovala rozhodnutí kongresu ministryně pro rovnost Irene Montero. 

Mlčení již nadále nebude uznáno jako souhlas se sexuálním stykem. Podle nového zákona musí žena výslovně říci „ano“.

Případ, který poslance přinutil jednat, se stal v roce 2016 v Pamploně. Pětice mužů tam během festivalu býčího běhu znásilnila 18letou ženu a na videozáznamu z telefonů mužů bylo vidět, že se žena během útoku nehýbe a má zavřené oči. Tento záznam soudce považoval za důkaz souhlasu. Problematický byl i případ, kdy pět mužů znásilnilo 14letou dívku, která měla být pod vlivem drog a alkoholu, a podle soudce se tak jednalo „pouze“ o sexuální zneužití.

12. srpna 2022 13:00 Čas čtení 6:45 Oplzlé komentáře posloucháme od útlého věku. Ukradly nám dětství i těla Oplzlé komentáře posloucháme od útlého věku. Ukradly nám dětství i těla

Nový zákon odstraňuje rozdíl mezi sexuálním zneužitím a sexuálním znásilněním tím, že výslovně stanoví, že je k sexuálními styku potřebný výslovný souhlas. Pasivita a mlčení již nadále nebudou považovány za souhlas.

„Tento zákon je výsledkem statečnosti, vytrvalosti a důstojnosti dívky, která věděla, jak chce žít, aniž by ji kdokoli soudil, a která se rozhodla jít do toho, abychom si všichni uvědomili, jakou strastiplnou cestou muselo projít a stále prochází příliš mnoho obětí. To musíme všichni společně změnit,“ uvedla matka oběti znásilnění z roku 2016.

 
V České republice se o redefinici znásilnění snaží například spolek Konsent ve spolupráci s Amnesty International. Na webu můžeš podepsat i petici.

Domů
Sdílet
Diskuse