Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
27. srpna 2022 9:06
Čas čtení 1:02

ČHMÚ varuje: Silné bouřky zasáhnou Česko i v sobotu a neděli, místy hrozí i povodně (Aktualizováno)

Kategorie:
News
Uložit Uložené
ČHMÚ varuje: Silné bouřky zasáhnou Česko i v sobotu a neděli, místy hrozí i povodně (Aktualizováno)
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Silné bouřky zasáhly Česko již v pátek a jinak tomu nebude ani v sobotu. V platnosti je navíc výstraha před povodněmi.

Aktualizováno ve 13:02: ČHMÚ rozšířil výstrahu před silnými bouřkami až do nedělního večera. Nízký stupeň nebezpečí byl v Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém, Moravskoslezském, Zlínském, Jihomoravském kraji a na Vysočině změněn na vysoký stupeň nebezpečí. 

Česko v pátek zasáhly silné bouřky, které připravily o život jednoho muže a působily komplikace po celé republice. Český hydrometeorologický ústav nyní v souvislosti se silnými bouřkami rozšířil výstrahu a varuje také před povodněmi. Nízký až vysoký stupeň nebezpečí hrozí na většině území.

26. srpna 2022 22:22 Čas čtení 0:39 VIDEO: V libereckém obchodním centru se zřítil strop, nevydržel přívalový déšť VIDEO: V libereckém obchodním centru se zřítil strop, nevydržel přívalový déšť

V průběhu dne bude oblačno až zataženo a místy se bude objevovat občasný déšť. Během odpoledne pak začne dešťových přeháněk přibývat a přidají se k nim také silné bouřky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat od 23 do 29 °C.

V souvislosti se silnými bouřkami vydal ČHMÚ výstrahu. Nízký stupeň nebezpečí bude platit v Jihočeském kraji, části Vysočiny, dále v části Královéhradeckého, Pardubického, Libereckého a Středočeského kraje. Vysoký stupeň nebezpečí pak platí zejména ve východní části republiky.

„Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty,“ varují meteorologové.

bouřky
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

K výstraze před bouřkami přibyla i povodňová bdělost. Ta je do nedělního rána v platnosti v části Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského, Jihomoravského a Zlínského kraje.

„Vzhledem k vysokému nasycení povodí může v závislosti na intenzitě přívalových srážek dojít k rychlým vzestupům hladin, zejména menších vodních toků na 1. SPA, při velmi intenzivních srážkách není vyloučeno krátkodobé překročení i vyšších SPA,“ dodává ČHMÚ.

Domů
Sdílet
Diskuse