Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
28. srpna 2022 13:24
Čas čtení 0:53

V Indii protestují kvůli propuštění 11 mužů, kteří se dopustili hromadného znásilnění

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Indii protestují kvůli propuštění 11 mužů, kteří se dopustili hromadného znásilnění
Zdroj: Getty Images/Daniel Berehulak

Jedenáct mužů znásilnilo během nepokojů v roce 2002 těhotnou ženu. Pachatelé byli tehdy odsouzeni na doživotí, avšak vláda nyní rozhodla o jejich propuštění na svobodu.

Během nepokojů v Indii v roce 2002 znásilnila skupina jedenácti mužů těhotnou ženu, za což byli pachatelé odsouzeni na doživotí. Vláda však nyní toto rozhodnutí zrušila a odsouzení budou propuštěni na svobodu. Stovky lidí proto vyrazily protestovat do ulic, informují BBC a The Guardian

28. srpna 2022 11:52 Čas čtení 1:06 Srbsko ruší letošní LGBTQ+ Pride, bojí se pravicových extremistů Srbsko ruší letošní LGBTQ+ Pride, bojí se pravicových extremistů

V roce 2002 probíhal v Indii jeden z nejhorších náboženských nepokojů, který kdy země zažila. Jedenáct mužů tehdy v Gudžarátu znásilnilo těhotnou ženu, za což byli odsouzeni k doživotí. Nyní však vláda rozhodla o tom, že pachatele pustí na svobodu, a stovky lidí proto vyrazily protestovat do ulic.

znásilnění rape
Zdroj: Unsplash/brbrihan/volně k užití

Vláda v čele s premiérem Naréndrou Módím uvedla, že pachatelé budou propuštěni, neboť ve vězení strávili více než 14 let. Podle pravidel z roku 1992, která platila v době jejich odsouzení, mají na prominutí trestu nárok. V roce 2014 přitom Indie přijala zákon, jenž zakazuje propuštění odsouzených za určité trestné činy, mezi které patří právě i znásilnění či vražda. 

Lidé po celé Indii proto vyrazili do ulic, kde proti rozhodnutí protestují. Zpívají písně na znamení solidarity s obětí, chtějí dosáhnout spravedlnosti a požadují, aby se k celé situaci vyjádřil i sám premiér Naréndra Módí. „Celá země bude považovat odpověď přímo od pana premiéra,“ uvedla aktivistka Kavita Krishnan. „Módí 15. srpna pronesl projev o bezpečnosti a ochraně indických žen a ve stejný den propustil násilníky. Jak máme být v takovém prostředí v bezpečí?“ dodala.

Domů
Sdílet
Diskuse