Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová
29. srpna 2022 v 21:21
Čas čtení 1:07

Poslouchat nadávky je jako dostávat mini facky, ukázala studie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Poslouchat nadávky je jako dostávat mini facky, ukázala studie
Zdroj: Pexels/Timur Weber

Odborníci z Utrechtské univerzity si posvítili na to, co s člověkem udělá, stane-li se terčem nadávek.

Slova hrají velkou roli ve světě mezilidských vztahů. Vědci se tentokrát rozhodli posvítit si na to, co s člověkem udělá, stane-li se terčem nadávek. Slyšet urážku je podle studie publikované v odborném časopise Frontiers in Communication jako dostat „malou facku“, a to bez ohledu na přesný kontext, ve kterém je urážka provedena. Informuje o tom server Psypost.

Takovou verbální facku dostal nebo jich pár rozdal asi každý z nás. To, že slova umí zraňovat, ví asi každý, ale to, jak se jejich dopad projeví, ví jen málokdo. Pojďme si tedy přiblížit, jak k takovému závěru odborníci z Utrechtské univerzity dospěli.

„Předpokládáme, že verbální urážky spouštějí kaskádu rychle po sobě jdoucích nebo překrývajících se efektů zpracování a že různé části této kaskády mohou být různě ovlivněny opakováním, přičemž některé z nich rychle odeznívají a jiné zůstávají po dlouhou dobu silně reagující,“ vysvětlila autorka studie, doktorka Marijn Struiksma z Utrechtské univerzity.

hádka
Zdroj: Pexels/Timur Weber/volně k užití

Nadávky poskytly doktorce Marijn skvělou příležitost k prozkoumání rozhraní mezi jazykem a emocemi. S kolegy použili záznamy elektroencefalografie (EEG) a kožní vodivosti (SC) na 79 účastnicích. Záznamy sloužily k porovnání krátkodobého dopadu a reakcí na verbální urážky, jako třeba „Linda je idiot“ nebo „Paula je hrozná“, na komplimenty jako „Linda je anděl“ či „Paula je působivá“ a neutrální popisy typu „Linda je studentka“.

Urážka okamžitě upoutá pozornost našeho mozku, protože emocionální význam urážek se získává z dlouhodobé paměti. Komplimenty vyvolají méně silný efekt ukazující negativní zaujatost v množství pozornosti.

„Naše studie ukazuje, že v psycholingvistickém laboratorním experimentu bez skutečné interakce mezi mluvčími poskytují urážky lexikální mini facky, takže silně negativní hodnotící slova, která účastník čte, automaticky upoutají pozornost během lexikálního vyhledávání, bez ohledu na to, jak často k tomuto vyhledávání dochází,“ vysvětluje Struiksma.

Anketa:
Bavila by tě účast na nějakém vědeckém výzkumu mozkové aktivity?
Jenom ve výzkumném týmu.
Klidně i jako přímý účastník experimentu.
Z takové představy mám husí kůži.
Jenom ve výzkumném týmu.
18 %
Klidně i jako přímý účastník experimentu.
82 %
Z takové představy mám husí kůži.
0 %
Domů
Sdílet
Diskuse