Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
30. srpna 2022 12:34
Čas čtení 0:56

Ministerstvo spustilo kalkulačku příspěvků na energie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ministerstvo spustilo kalkulačku příspěvků na energie
Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo v pondělí kalkulačku, pomocí níž si můžeš orientačně spočítat výši příspěvku na energie, na kterou má tvá domácnost nárok.

Jak velký bude mít tvá domácnost nárok na příspěvek na energie od státu? Ministerstvo průmyslu a obchodu v pondělí spustilo novou webovou kalkulačku, v níž při zadání příslušných parametrů zjistíš orientační výši příspěvku, který bys potenciálně mohl získat. Společně s ní spustilo ministerstvo i druhý, vysvětlující web, na němž se dozvíš všechny typy pomoci, tipy, jak sám ušetřit na energii nebo co jednotlivé druhy pomoci znamenají.

3. srpna 2022 12:32 Čas čtení 0:51 Dražší sazby za energie má kompenzovat úsporný tarif. Část příspěvku obdrží domácnosti v říjnu Dražší sazby za energie má kompenzovat úsporný tarif. Část příspěvku obdrží domácnosti v říjnu

Ceny energií jsou vysoké a ještě porostou. Proto jsou momentálně nejvíce diskutovaným tématem v éteru. Česká republika se na zdražování připravuje, proto vláda již v posledních měsících a týdnech zveřejňuje, jakým způsobem bude chtít lidem pomoci.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) na začátku srpna oznámil, že první části příspěvku na energie, která se dotkne výše buď 2000, nebo 3500 korun, se domácnosti dočkají 1. října, a to bez ohledu na to, zda využívají k vytápění plyn, elektřinu nebo jiná paliva. Na kterou pomoc ale můžeš dosáhnout ty a jak bude vysoká?

Kalkulačka zde

To si nyní můžeš naklikat a vyhledat na internetu. Ministerstvo totiž spustilo portál energiezamene.cz, který nejen vysvětluje jednotlivá opatření, jež se vládní rezort rozhodl podniknout, ale také na jednotlivé příspěvky odkazuje. Jeho součástí je i kalkulačka, která dokáže vypočítat možnou výši úspory za rok 2022 i 2023. 

Dozvíš se zde, co znamená úsporný tarif, vše o čtyřech možných typech příspěvků, samotné vysvětlení, proč jsou ceny elektřiny tak vysoké a jak se vláda snaží proti zvyšování energií bránit.

Domů
Sdílet
Diskuse