Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
31. srpna 2022 v 21:54
Čas čtení 0:43

Experti varují: Hladiny světových moří rekordně stoupají. Letos dosáhly nového maxima desátý rok po sobě

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Experti varují: Hladiny světových moří rekordně stoupají. Letos dosáhly nového maxima desátý rok po sobě
Zdroj: TASR/Oceans and Fisheries Canada

Změna klimatu má světové dosahy a nevykazuje žádné známky zpomalení, tvrdí experti.

Koncentrace skleníkových plynů v atmosféře a hladiny světových moří dosáhly v roce 2021 nových maxim. Ve středu to ve výroční zprávě uvedl americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA). 

„Údaje uvedené v této zprávě jsou jasné – stále vidíme přesvědčivější vědecké důkazy, že změna klimatu má světové dopady a nevykazuje žádné známky zpomalení,“ řekl představitel NOAA Rick Spinrad.

Nárůst úrovně skleníkových plynů přišel i přes zmírnění emisí fosilních paliv v předchozím roce. Velká část světové ekonomiky se prudce zpomalila v důsledku pandemie onemocnění COVID-19.

Arktída
Zdroj: TASR/Oceans and Fisheries Canada

Americká vládní agentura uvedla, že koncentrace skleníkových emisí v atmosféře byla v roce 2021 na úrovni 414,7 částice na jeden milion (ppm), což je o 2,3 více než v roce 2020. Tato úroveň je „nejvyšší za nejméně uplynulých milion let podle paleoklimatických záznamů“, napsal NOAA ve výroční zprávě o stavu klimatu.

Hladiny světových moří stoupaly už desátý rok po sobě. Letos dosáhly nového rekordu – 97 milimetrů nad průměrem. Satelitní měření hladin byla zahájena v roce 1993.

Rok 2021 patřil mezi šest nejteplejších let od poloviny 19. století, uvedl NOAA. Vysoce nad průměrem byl loni i počet tropických bouří ve světě.

Domů
Sdílet
Diskuse