Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Radim Šlechta
4. září 2022 14:45
Čas čtení 0:41

VIDEO: V USA se vytvořila obří stěna z prachu. Na výšku měla skoro 2 kilometry, pohybovala se rychlostí přes 100 km/h

Kategorie:
News
Uložit Uložené
VIDEO: V USA se vytvořila obří stěna z prachu. Na výšku měla skoro 2 kilometry, pohybovala se rychlostí přes 100 km/h
Zdroj: Wikimedia/Jakeorin/volně k užití (ilustrační foto)

Jev známý jako haboob přichází několikrát do roka.

Obrovská stěna z prachu se prohnala americkým státem Arizona. Informují o tom BBC a ABC 15. Přírodní jev známý jako haboob je intenzivní prachová bouře, kterou proudy vzduchu valí jako obrovský kolos neustále kupředu. Podobné prachové stěny se objevují poměrně pravidelně v různých oblastech. Vznikají tam, kde je sucho.

Obrovská stěna nahromaděného prachu, která prošla částí Arizony, měla dohromady 50 kilometrů na šířku a o elektřinu připravila přibližně 7 tisíc nemovitostí. Prachová stěna dosahovala ve svém nejvyšším bodě přibližně 1828 metrů a pohybovala se rychlostí přes 100 km/h.

28. srpna 2022 10:07 Čas čtení 0:44 Bouřky v Česku přinesly vzácné jevy. Toto je rudý skřítek a korunní záblesk Bouřky v Česku přinesly vzácné jevy. Toto je rudý skřítek a korunní záblesk

Prachové bouře jsou v zemědělských oblastech v Arizoně poměrně běžným jevem. Nejčastěji přichází v letním období, v červenci a v srpnu v odpoledních hodinách. Během průměrného roku zasáhnou některé oblasti v Arizoně jedna až tři bouře. Trvají zpravidla několik minut až hodinu.

V případě, že taková bouřka přijde, doporučují meteorologové zajistit dveře a okna. Doporučuje se také zajistit, případně ostříhat větve stromů v okolí svého domu, aby se snížilo riziko, že během prachové bouře spadnou. Doporučuje se neřídit a prachovou bouři případně přečkat v autě u krajnice.

Domů
Sdílet
Diskuse