Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Viktor Kniš
28. srpna 2022 10:07
Čas čtení 0:44

Bouřky v Česku přinesly vzácné jevy. Toto je rudý skřítek a korunní záblesk

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Českem se přehnaly velmi silné bouře.

Českou republikou se v posledních dnech prohnaly silné bouře, při kterých přišel o život jeden člověk. Tragédie se stala v Liberci, kde na muže nedaleko fotbalového stadionu spadl strom. Extrémní srážky zkomplikovaly situaci i v obchodním domě OC Forum v Liberci, kde se propadl strop nad patrem s rychlým občerstvením, informuje iMeteo.

Podle portálu přinesly silné bouře také netradiční jevy, které se podařilo zachytit na fotografie a videa díky nadšencům.

Daniel Ščerba takto zachytil tzv. rudé skřítky nedaleko hranice s Polskem a Slovenskem. „Jde o výboje v atmosféře, které je velmi obtížné pozorovat. Pouhým okem je, až na pár výjimek, nezachytíme. Tento jev trvá jen zlomek vteřiny a ještě vzácnější je je zvěčnit na fotografii. Rudí skřítci jsou rozsáhlé bleskové výboje. Ty vznikají nad velkými bouřkovými systémy ve výškách kolem 50–90 km,“ informuje iMeteo.

SHMÚ
Zdroj: Daniel Ščerba

Český hydrometeorologický ústav upozornil i na další vzácný jev, kterým je Crown flash neboli korunní záblesk. Podle odborníků zachycuje video Davida Hanáka z Pardubic dosud neprostudovaný stříbrný oblouk, který pravděpodobně způsobil lom světla na nabitých krystalech. Ty se v důsledku výbojů v bouři přeorientují, a výsledný obrazec tak zdánlivě skokově mění polohu a „skáče“.

Domů
Sdílet
Diskuse