Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
5. září 2022 11:40
Čas čtení 0:59

Zlobivý žák dostane přes zadek. Některé školy v americkém státě Missouri opět zavádí fyzické tresty

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zlobivý žák dostane přes zadek. Některé školy v americkém státě Missouri opět zavádí fyzické tresty
Zdroj: Wikimedia Commons/George Cruikshank/volně k užití

Školní obvod v jihozápadním Missouri přijal v letošním školním roce pravidla, která umožňují tělesné tresty.

Na žáky mohou být uplatněny „pouze v přiměřené formě“ a v případě, že „všechny ostatní alternativní kázeňské prostředky selhaly“, uvádí se v příručce školy, kterou cituje CNN. Zásady byly přijaty školním obvodem Cassville R-IV a odsouhlaseny školskou radou v polovině června a definují tělesné tresty jako „použití fyzické síly jako metody nápravy chování žáků“. 

Není jasné, co přesně znamená „přiměřená forma“, nicméně příručka konstatuje, že tělesné tresty se ukládají pouze plácnutím pádlem (které připomíná starou kriketovou pálku) přes zadek. Trestu se v případě nutnosti ujme ředitel školy za přítomnosti svědka, ale ne před spolužáky. Před použitím metody bude škola údajně vyžadovat písemný souhlas rodiče. Podle serveru The Hill vedení školy nepředpokládá, že by se tato forma trestu používala často, a rodiče se také mohou kdykoli během školního roku rozhodnout, zda se k ní přihlásí, či nikoli.  

Dřevěná pálka na fyzické tresty.
Dřevěná pálka na fyzické tresty. Zdroj: Wikimedia Commons/PicFreak


Rozhodnutí o návratu fyzických trestů vzešlo podle CNN z průzkumu, který byl v květnu rozeslán zaměstnancům, studentům a rodičům. „Jedním z návrhů, které se objevily, byly obavy o kázeň studentů. Reagovali jsme tedy zavedením několika různých strategií, přičemž tělesné tresty byly jednou z nich,“ okomentovala nová pravidla školní komisařka Merlyn Johnson. 

23. dubna 2024 13:00 Čas čtení 4:44 Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě

Přestože většina škol od tělesných trestů upustila po roce 1970, ze studie publikované v odborném časopise Soc Policy Rep vyplývá, že ještě v roce 2016 byl tento způsob legální v 19 státech USA. V tu dobu bylo každoročně ve školách tělesně trestáno více než 160 tisíc dětí. K fyzickým trestům ve školách docházelo především ve státech na jihu Spojených států amerických.

Domů
Sdílet
Diskuse