Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
6. září 2022 16:13
Čas čtení 1:21

Kdo je Liz Truss? Nová britská premiérka má bohaté politické zkušenosti, v roce 2016 byla proti brexitu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Kdo je Liz Truss? Nová britská premiérka má bohaté politické zkušenosti, v roce 2016 byla proti brexitu
Zdroj: Flickr/Number 10/volně k užití

Podporu jí vyjádřil i její předchůdce Boris Johnson.

Liz Truss je oficiálně premiérkou Velké Británie. V úterý ji do úřadu jmenovala královna Alžběta II. Pověřila ji také sestavením vlády. Sedmačtyřicetiletá Truss je po Margaret Thatcher a Therese May třetí ženou, která usedne do úřadu britské premiérky. Svého předchůdce Borise Johnsona nahradila také v čele Konzervativní strany. 

Bohaté zkušenosti s vysokou politikou

Elizabeth (Liz) Truss se narodila 26. července 1975 v Oxfordu do rodiny profesora matematiky a zdravotní sestry. Na Merton College v Oxfordu absolvovala studium filozofie, politologie a ekonomie. Během studia se připojila ke středolevicovým liberálním demokratům.

Na konferenci této strany v roce 1994 v Brightonu se vyslovila pro zrušení monarchie. Ke konci studia na univerzitě se ale její politické názory změnily a v roce 1996 vstoupila do Konzervativní strany. Po ukončení studia pracovala pro společnost Shell a později v telekomunikační firmě Cable & Wireless.

Její vstup do vysoké politiky je spojen s rokem 2010, kdy byla zvolena do britského parlamentu za volební obvod jihozápadní Norfolk. Členkou britského vládního kabinetu je od roku 2012 a zastávala v něm několik funkcí. Během vlády Davida Camerona v letech 2014–2016 působila jako ministryně životního prostředí a venkova. V referendu o brexitu v roce 2016 byla na straně setrvání Spojeného království v Evropské unii.

19. ledna 2024 14:00 Čas čtení 6:59 Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano

V době, kdy zemi vedla premiérka Theresa May, šéfovala Truss ministerstvu spravedlnosti. Během své politické kariéry zastávala také post hlavní tajemnice ministerstva financí. Když v roce 2019 do křesla premiéra zasedl Boris Johnson, Truss se ujala vedení resortu mezinárodního obchodu a byla také šéfkou vládního úřadu pro rovnost příležitostí. Na post ministryně zahraničních věcí nastoupila v září 2021.

Truss ve volbě do čela Konzervativní strany podpořilo 82,6 procenta z více než 160 tisíc členů a členek. Nová lídryně slíbila, že naplní své volební sliby. Plánuje zejména snížit daně a zajistit hospodářský růst země.

Domů
Sdílet
Diskuse