Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
6. září 2022 18:23
Čas čtení 1:10

Nizozemské město jako první na světě zakázalo reklamu na maso, protože škodí životnímu prostředí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Nizozemské město jako první na světě zakázalo reklamu na maso, protože škodí životnímu prostředí
Zdroj: Pexels/Los Muertos Crew

Proti jsou některé opoziční strany i zástupci masného sektoru.

Nizozemský Haarlem se stal prvním městem na světě, které ve veřejném prostoru zakázalo reklamu na maso. Důvodem je snaha odradit veřejnost od jeho konzumace. Zákaz má ve městě se zhruba 150 tisíci obyvateli vstoupit v platnost od roku 2024. Informovala o tom tamní média. 

Maso na seznamu škodlivých produktů

„Nejde nám o to, co si lidé pečou a vaří doma ve vlastní kuchyni. Pokud i nadále chtějí jíst maso, je to jejich věc. Ale nemůžeme lidem říkat, že je klimatická krize, a zároveň je povzbuzovat, aby kupovali produkty, které jsou její součástí,“uvedla členka městské rady a předkladatelka návrhu Ziggy Klazes ze strany Zelených (GroenLinks). Maso bylo totiž nedávno přidáno na seznam produktů, které podle předpokladů přispívají ke klimatické krizi. 

V Haarlemu už dříve zakázali reklamy na fosilní produkty a výrobky, které přispívají ke znečišťování prostředí emisemi dusíku. V jiných nizozemských městech, jako jsou Amsterdam, Haag nebo Leiden, jsou zakázány třeba reklamy na cestování letadlem.

Anketa:
Souhlasíš s rozhodnutím města Haarlem zakázat ve veřejném prostoru reklamu na maso?
Ano, je to dobrý krok.
Ne, ničemu to nepomůže.
Ano, je to dobrý krok.
17 %
Ne, ničemu to nepomůže.
83 %

Podle kritiků omezuje nové opatření svobodu projevu. „Je zajímavé, že vedení města na svých plakátech hlásá, že lidé v Haarlemu mohou být sami sebou a milovat, koho chtějí. Když mají lidé rádi maso, tak přijde jakási patronátní brigáda, která jim řekne, že je to špatně,“ uvedl předseda jedné z opozičních stran Sander van den Raadt.

Nespokojenost vyjádřili také zástupci masného sektoru, kteří teprve nedávno zahájili kampaň na podporu prodeje masových výrobků. Úřady podle nich zacházejí příliš daleko, když lidem říkají, co je pro ně dobré a co ne.

Výzkum Greenpeace naznačil, že aby do roku 2050 došlo ke splnění cíle nulových emisí skleníkových plynů, je třeba snížit spotřebu masa na 24 kilogramů na osobu za rok. Aktuální spotřeba je nyní v průměru 82 kilogramů. V Nizozemsku, které je největším vývozcem masa v Evropské unii, činí roční spotřeba více než 75 kilogramů. 

Domů
Sdílet
Diskuse