Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
8. září 2022 7:30
Čas čtení 1:46

Jennifer Lawrence promluvila o potratech i platové nerovnosti v Hollywoodu. „Dostávám méně peněz kvůli vagíně.“

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Jennifer Lawrence promluvila o potratech i platové nerovnosti v Hollywoodu. „Dostávám méně peněz kvůli vagíně.“
Zdroj: Getty Images

Předtím, než se jí narodil syn Cy, herečka dvakrát potratila. Musela dokonce podstoupit gynekologický zákrok.

Americká herečka Jennifer Lawrence časopisu Vogue prozradila, že před porodem svého syna dvakrát potratila. Poprvé, když jí bylo dvacet, pak znovu v roce 2021. Promluvila také o přetrvávajících platových rozdílech mezi herečkami a herci v Hollywoodu. 

Kvůli politickému postoji se rozhádala s rodinou

Lawrence uvedla, že vůbec poprvé přišla o dítě, když jí bylo dvacet let. Plánovala tehdy jít na interrupci, nakonec ale „potratila sama v Montrealu“. Znovu pak smutnou zkušenost prožila o přibližně deset let později při natáčení komedie K zemi hleď (Don't Look Up) v roce 2021. Následně musela podstoupit zákrok, při kterém jí lékaři odstranili tkáň z dělohy. 

Herečka sdílela smutné detaily ze své minulosti v souvislosti s rozsudkem Nejvyššího soudu USA, který zrušil verdikt případu Roe vs. Wade z roku 1973. Ten dával ženám právo na interrupci do 23. týdne těhotenství. Kvůli postoji k tomuto rozsudku se dokonce rozhádala s některými příbuznými včetně těch nejbližších. Vyrůstala totiž v republikánské rodině. První trhliny dostaly rodinné vazby po výhře Donalda Trumpa v prezidentských volbách v roce 2016, zrušení práva na interrupci tuto roztržku jen posílilo. 

Posledních pět let jsem se opravdu snažila odpustit svému otci a dalším členům rodiny. Ale mají jiné informace než já a jejich život se od toho mého liší.

Právě v Kentucky, odkud herečka pochází, totiž omezení potratů začalo platit ihned po oznámení verdiktu Nejvyššího soudu. „Posledních pět let jsem se opravdu snažila odpustit svému otci a dalším členům rodiny a snažila jsem se je pochopit. Ale je to jiné. Informace, které mají oni, jsou jiné. A jejich život se také liší od toho mého,“ uvedla. Doplnila, že se od toho snažila odpoutat, ale nepovedlo se jí to. 

Platová nerovnost v Hollywoodu

Řeč v rozhovoru přišla také na platové podmínky v Hollywoodu. I tam podle Lawrence panuje nerovnost mezi ženami a muži. Držitelka Oscara uvedla, že často dostávala nižší honorář než její mužští herečtí kolegové. Za už zmiňovaný film K zemi hleď dostala podle serveru Variety o 5 milionů dolarů méně než Leonardo DiCaprio. „Nezáleží na tom, kolik práce udělám. Nedostanu tolik peněz jako chlap, kvůli své vagíně,“ uvedla v článku. 

12. dubna 2024 13:00 Čas čtení 5:17 Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká

Genderová platová nerovnost je v Hollywoodu často skloňovaným tématem. A také není novinkou. Například herečka Diane Keaton ve svých memoárech prozradila, že ze zisků filmu Lepší pozdě nežli později (Something's Gotta Give) z roku 2003 nic nedostala, na rozdíl od svého mužského protějšku Jacka Nicholsona. 

Domů
Sdílet
Diskuse