Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
9. září 2022 v 19:22
Čas čtení 0:52

Za posledních třicet let došlo k nelegálnímu zabití více než milionu mořských želv

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Za posledních třicet let došlo k nelegálnímu zabití více než milionu mořských želv
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Výzkumníci volají po ochraně zejména karety obrovské a karety pravé.

Podle nejnovějších údajů bylo za posledních třicet let nezákonně zabito více než 1,1 milionu mořských želv. Vědci z Arizonské státní univerzity odhadli, že jen za posledních deset let došlo každý rok k zabití asi 44 tisíc želv v šedesáti pěti zemích světa. Zabitých zvířat ale může být mnohem více. O studii informoval The Guardian. 

Lov na jídlo i pro dekorace z želvoviny

Podle Jesseho Senka, jednoho z odborných asistentů na Arizonské státní univerzitě, je totiž nemožné zmapovat veškeré ilegální aktivity, které v souvislosti s mořskými želvami probíhají. Podle Organizace spojených národů (OSN) je nelegální lov těchto živočichů součástí celosvětového nelegálního trhu s volně žijícími zvířaty, ve kterém se pohybuje až 23 miliard dolarů ročně.

Želvy jsou loveny zejména pro jídlo, jejich krunýře se ale používají i na výrobu dekorací nebo suvenýrů z želvoviny. Nejvíce se mořské želvy loví v jihovýchodní Asii a na Madagaskaru. Nejčastějšími místy, kde probíhá ilegální obchod s mořskými želvami, jsou Vietnam, Čína a Japonsko.

Podle Senka budou tyto země s ilegálním obchodem pokračovat do té doby, dokud je budou bohaté země považovat za luxusní zboží. „V některých kulturách může být vycpaná želva symbolem vysokého společenského postavení,“ uvedl.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

95 procent ilegálního obchodu probíhá se dvěma druhy mořských želv, karetou pravou a obrovskou. Pozitivním výsledkem studie ale bylo, že populace těchto želv byly ve sledovaných oblastech poměrně stabilní. 

Domů
Sdílet
Diskuse