Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. září 2022 13:34
Čas čtení 1:08

Írán odsoudil dvě LGBT aktivistky k trestu smrti, prý šířily „korupci na Zemi“

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Írán odsoudil dvě LGBT aktivistky k trestu smrti, prý šířily „korupci na Zemi“
Zdroj: Unsplash/Daniel James/volně k užití

Podle íránské justice byla dvojice obviněna kvůli údajnému obchodování s lidmi.

Podle lidskoprávní organizace Hengaw odsoudily íránské soudy k trestu smrti dvě LGBT aktivistky, jednatřicetiletou Zahru Seddiqi Hamedani a o sedm let mladší Elham Choubdar. Podle organizace byly odsouzeny kvůli propagaci homosexuality, křesťanství a za komunikaci s antiislámskými médii. Íránská justice rozsudky podle BBC potvrdila, uvedla však, že souvisely s obchodováním s lidmi, nikoli s aktivismem.

9. září 2022 16:30 Čas čtení 5:02 Pussy Riot v Praze: Miloš Zeman není Česká republika. Na Ukrajině nejsou fašisté, je to válka (Reportáž) Pussy Riot v Praze: Miloš Zeman není Česká republika. Na Ukrajině nejsou fašisté, je to válka (Reportáž)

Propagace homosexuality jako šíření korupce na Zemi

„Na rozdíl od zpráv zveřejněných v kyberprostoru a zvěstí, které se rozšířily, byly tyto dvě osoby obviněné z klamání žen a mladých dívek a z toho, že s nimi obchodovaly,“citovalo BBC justiční zpravodajský portál Mizan.

Více informací mají média o Zahře Seddiqi Hamedani, která byla zatčena islámskými revolučními gardami (IRGC) v říjnu loňského roku, kdy se pokusila překonat hranice s Tureckem a požádat tam o azyl. Podle Hengaw jí po zatčení nikdo neumožnil kontakt s právníkem a ozbrojené síly jí kromě slovního obtěžování a urážek jejího vzhledu vyhrožovaly i popravou.

Než se pokusila z Íránu uprchnout, natočila Hamedani video, ve kterém uvedla: „Chci, abyste věděli, pod jak velkým tlakem my LGBT lidé jsme. Riskujeme své životy, abychom mohli projevit své emoce, ale najdeme své pravé já. Doufám, že přijde den, kdy budeme moci všichni v naší zemi žít svobodně.“

Před prokurátora v Orumíji ji předvedli poprvé letos v lednu. Sdělil jí, že je obviněna z „šíření korupce na Zemi“, mimo jiné prostřednictvím propagace homosexuality, komunikace s nepřátelskými médii a podpory křesťanství. O druhé odsouzené Hengaw žádné bližší informace neposkytla. 

Domů
Sdílet
Diskuse