Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. září 2022 16:30
Čas čtení 5:02
Tereza Šnajdrová

Pussy Riot v Praze: Miloš Zeman není Česká republika. Na Ukrajině nejsou fašisté, je to válka (Reportáž)

Pussy Riot v Praze: Miloš Zeman není Česká republika. Na Ukrajině nejsou fašisté, je to válka (Reportáž)
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
REFRESHER INVAZE NA UKRAJINĚ KONCERTY RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ve čtvrtek večer se v pražském MeetFactory konal koncert ruské feministické kapely Pussy Riot, na kterém nechyběl ani Refresher. Přečti si naši reportáž o večeru plném kritiky Putina i patriarchátu.

Ve čtvrtek 8. září se v pražském MeetFactory konala show ruské feministické kapely Pussy Riot, na které nechyběl ani Refresher. Čtyři členky v čele s Marijou Aljochinou provedly Prahu během více než hodinu dlouhého koncertu svým životním příběhem, kritizovaly ruského prezidenta Vladimira Putina a vyjádřily podporu Ukrajině. To vše za doprovodu emotivní videoprojekce s anglickým textem.

Doporučeno
Aktivistka z Pussy Riot uprchla z Ruska do Litvy. Přestrojila se za kurýra rozvážkové služby Aktivistka z Pussy Riot uprchla z Ruska do Litvy. Přestrojila se za kurýra rozvážkové služby 11. května 2022 16:00

Ruská feministická skupina Pussy Riot vznikla v roce 2011. Ve své tvorbě kritizuje ruskou vládu, Vladimira Putina, diskriminaci, bojuje proti nerovnoprávnosti pohlaví, a naopak podporuje LGBTQ+ osoby. Počet členek punkrockového uskupení je variabilní, přičemž do Prahy přijely hned čtyři zástupkyně včetně nové členky a bývalé policistky Olgy Borisovy.
 
Pussy Riot se do povědomí širší veřejnosti dostaly díky svým vystoupením, která jsou často pořádána na neobvyklých či nelegálních místech. Skupina v minulosti vystupovala ve stanicích metra, na střechách trolejbusů, Rudém náměstí v Moskvě či v luxusních obchodech s módou, které navštěvují ruští oligarchové.  

Doporučeno
Kvůli válce opustily své domovy, v Česku odehrají antickou tragédii o trojských hrdinkách. Jak samy umělkyně čelí válečné realitě? Kvůli válce opustily své domovy, v Česku odehrají antickou tragédii o trojských hrdinkách. Jak samy umělkyně čelí válečné realitě? 9. září 2022 6:00

Členky skupiny vystupovaly až do roku 2012 s kuklami na hlavě, aby nebylo možné rozpoznat jejich totožnost. Vše se ale změnilo v únoru 2012, kdy Pussy Riot vešly do katedrály Krista Spasitele v Moskvě a odzpívaly v ní píseň s textem „Bohorodičko, vyžeň Putina“. Prezident Vladimir Putin se za text písně omluvil Ruské pravoslavné církvi a jen o měsíc později dal zatknout hned tři členky uskupení – Mariju Aljochinu, Naděždu Tolokonnikovou a Jekatěrinu Samucevičovou.

Soud sledovalo nejen celé Rusko, ale i celý svět. Akce v katedrále byla kvalifikována jako výtržnictví s charakterem organizovaného zločinu, „urážka Boha“ a aktivistky bojující za lidská práva byly odsouzeny ke dvěma letům vězení. (Jekatěrině byl po odvolání trest zmírněn na podmíněný.)

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 121183 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Odemkni si exkluzivní rozhovor Refresheru s Pussy Riot:

  • Ptali jsme se, jak moderní technologie pomáhají ruské opozici.
  • Jak konkrétně chtějí členky skupiny pomáhat přímo na Ukrajině.
  • Co si Pussy Riot myslí o Miloši Zemanovi a jak se cítí tady v Česku.
  • Koukneš se také na celou fotogalerii z natřískaného koncertu.
  • Dozvíš se, komu skupina věnovala poslední píseň a proč.
Domů
Sdílet
Diskuse