Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
13. září 2022 8:20
Čas čtení 1:15

Arménie a Ázerbájdžán hlásí těžké pohraniční boje. Obě strany hlásí oběti na životech

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Arménie a Ázerbájdžán hlásí těžké pohraniční boje. Obě strany hlásí oběti na životech
Zdroj: Getty Images/McBride

Země se přou o to, kdo boje vyvolal. Podle arménského ministerstva obrany zahájil ostřelování Ázerbájdžán, při útoku měly být použity i drony.

Mezi Ázerbájdžánem a Arménií opětovně vypukly v noci z pondělí na úterý těžké pohraniční boje. Ministerstvo obrany v Jerevanu, na které se odvolaly ruské tiskové agentury, oznámilo, že ázerbájdžánské síly zaútočily dělostřelectvem a velkokalibrovými zbraněmi na tři arménské pozice a údajně použily i drony. Informuje o tom TASR.

Resort obrany v Baku tvrdí, že boje vyvolal rozsáhlý pokus o sabotáž ze strany Arménie, kterou obvinil z rozsáhlých podvratných činů nedaleko okresů Daškasan, Kalbajar a města Lačin ležícího na okraji sporného regionu Náhorní Karabach.

Ministerstvo také uvedlo, že o život přišli ázerbájdžánští vojáci, počet obětí však neuvedlo.

Mírová dohoda je v nedohlednu

Arménie minulý týden obvinila Ázerbájdžán ze zabití jednoho vojáka v přestřelce na hranicích. V srpnu hlásil ztrátu na životě vojáka i Ázerbájdžán a karabašská armáda uvedla, že byli zabiti dva její vojáci a přes deset jich utrpělo zranění.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Šestitýdenní válka z podzimu 2020, nazývaná také druhou válkou o Náhorní Karabach, si vyžádala více než 6 600 životů. Na základě dohody o příměří, na jejíž dodržování dohlíží zhruba 2 000 ruských vojáků, získal Ázerbájdžán rozsáhlá území v Karabachu a jeho sousedství, o které přišel ve válce před 30 lety.

Během rozhovorů zprostředkovaných EU v Bruselu, které se konaly v dubnu a květnu, se ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev a arménský premiér Nikol Pašinjan dohodli, že budou podporovat diskuse o budoucí mírové dohodě.

Náhorní Karabach je mezinárodně neuznaný stát na území Ázerbájdžánu pod vojenským dohledem Arménie. Vyhlášení nezávislosti Karabachu vyvolalo začátkem 90. let válku, která si vyžádala kolem 30 000 životů. Náhorní Karabach však jako nezávislý stát neuznává žádná země – ani Arménie.

Domů
Sdílet
Diskuse