Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
13. září 2022 17:01
Čas čtení 0:43

Vysokým školám na Slovensku hrozí kolaps. Pokud vláda nezasáhne do 17. listopadu, přestanou vyučovat

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Vysoké školy v momentální situaci nejsou podle rektorů schopny zajistit základní provoz a vyučování. Vládu SR proto vyzývají ke splnění tří požadavků.

Slovenská rektorská konference upozorňuje, že vysokým školám na Slovensku hrozí kolaps. Vládu SR proto vyzývá, aby zvrátila negativní vývoj jejich financování a kompenzovala výpadky způsobené energetickou krizí. Pokud vláda požadavky nesplní do 17. listopadu, vysoké školy přestanou s výukou.

Ľubica Benková ze SRK tvrdí, že vysoké školy jsou na pokraji kolapsu. „V posledních letech už není možné mluvit o jejich rozvoji, ale dnes ani o jejich důstojném přežití či přežití vůbec.“

SRK upozorňuje na škrty v rozpočtu veřejných vysokých škol v letech 2021 a 2022 a připomíná i plánovaný pokles v roce 2023 ve výši 72 milionů eur.

komenského
Zdroj: TASR

Vysoké školy v momentální situaci nejsou podle rektorů schopny zajistit základní provoz a vyučování. Vládu SR proto vyzývají ke splnění tří požadavků. Žádají, aby zvrátila negativní vývoj financování, které se má dostat minimálně na úroveň z roku 2020.

Požadují také, aby sektoru vysokých škol kompenzovala výpadky způsobené energetickou krizí a dofinancovala výpadky v národních a evropských projektech tak, jak se to děje v okolních zemích. „Pokud nedojde k naplnění těchto požadavků, vysoké školy od 17. listopadu 2022 zavřou své brány a přestanou plnit své poslání.“

Domů
Sdílet
Diskuse