Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
13. září 2022 19:03
Čas čtení 2:00

Domácí násilí v Česku: Jeden ze šesti případů má na svědomí rodič na dítěti

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Domácí násilí v Česku: Jeden ze šesti případů má na svědomí rodič na dítěti
Zdroj: Unsplash/Sinitta Leunen/volně k užití

Každý pátý člověk v České republice se stal obětí nějaké formy domácího násilí. Z toho přes dvě třetiny obětí zažily agresi ze strany partnera či partnerky a více než polovina si nese následky až do současnosti.

Ukázal to výzkum iniciativy Pod Svícnem a agentury Ipsos. Dvě třetiny z těchto obětí zažily agresi ze strany partnera či partnerky a více než polovina si nese následky až do současnosti. Každá šestá oběť zase zažila agresi ze strany rodičů. Jedná se o sexuální, fyzické, psychické nebo ekonomické týrání, tvrdí výzkum.

4. září 2022 11:00 Čas čtení 7:43 Oběti domácího násilí se bojí, že jim nikdo neuvěří. Korunním důkazem jsou přitom ony samy Oběti domácího násilí se bojí, že jim nikdo neuvěří. Korunním důkazem jsou přitom ony samy

Iniciativa Pod Svícnem, za jejímž letošním vznikem stojí Barbora Urbanová a Michaela Studená, se věnuje edukaci společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Již v minulosti ses mohl na našem webu s iniciativou setkat; například v článku o obětech domácího násilí, které se bojí, že jim nikdo neuvěří. Společně s vyjádřením a radami od právničky si jejich příběhy můžeš přečíst zde.

Výzkum, o kterém píšeme, byl realizován mezi 28. 7. a 1. 8. 2022 na reprezentativním vzorku internetové populace České republiky ve věku 18 a více let. Celkem se ho zúčastnilo 1050 respondentů. Výzkum byl realizován pomocí Ipsos online panelu Populace.cz.

Statistika, kterou agentura s iniciativou předložily, je alarmující. „Přes 7 z 10 obětí zažilo některou z forem psychického násilí, téměř 18 % bylo odstřiženo od finančních prostředků a 14 % bylo sexuálně zneužito. S fyzickými útoky se setkaly téměř dvě třetiny žen (64 %) i mužů (65 %), kteří domácí násilí někdy zažili, a přes 17 % obětí se dodnes potýká s trvalými fyzickými následky,“ uvádí.

Nejčastějšími agresory jsou partneři a rodiče

Zajímavým zjištěním je to, že nejčastějšími agresory jsou ti nejbližší – partneři nebo rodiče. Hned jeden ze šesti případů má na svědomí právě rodič.

„Více než tři čtvrtiny žen, které zažily domácí násilí, se s ním setkaly ze strany partnera,
mužů ve stejné situaci je téměř 30 %. Další oblastí se znepokojivými výsledky jsou rodinné
vztahy – každá šestá oběť (17 %) zažila násilí od rodičů, v případě mužů jde dokonce o
každou třetí (33 %),“ uvedla poslankyně Barbora Urbanová

26. března 2024 11:00 Čas čtení 6:20 REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard

„Taková data potřebujeme k tomu, abychom věděli, kde musíme poskytovat pomoc nejakutněji,“ dodává. Hned 7 z 10 obětí zažilo psychické týrání. Výzkum ukázal, že 3/4 žen, jež násilí prožily, se setkaly s psychickým týráním. U mužů je to 60 % případů. Druhou nejčastější formou jsou fyzické útoky, s nimiž se setkaly dvě třetiny obětí.

Problémem je také sociální izolace. Ta postihla více než čtvrtinu poškozených mužů a třetinu žen, 18 % obětí bylo odstřiženo od financí a každá sedmá oběť prožila sexuální násilí. 

Více než polovina lidí si nese následky dodnes

„Velmi často se stává, že se z obětí domácího násilí stávají v pozdější době agresoři, nebo
naopak oběti, a to proto, že neznají správné vzorce chování,“ uvedla Michaela Studená. „Více než polovina obětí si nese trvalé sociální následky, které mají vliv zejména na mezilidské vztahy a důvěru, u téměř 45 % se objevuje posttraumatická stresová porucha – u mužů dokonce ve 2 případech ze 3,“ vysvětlila. Každá šestá oběť si nese i fyzické následky.

„Z tohoto důvodu musíme pracovat na tom, abychom o případech domácího násilí věděli včas a dokázali efektivně zasahovat,“ dodala Studená.

Facebookovou stránku iniciativy můžeš sledovat zde. Pokud se ty nebo někdo z tvých blízkých necítíte doma dobře, promluvit si o tom můžeš kdykoliv na Lince bezpečí. Volej anonymně na číslo 116 111.

Domů
Sdílet
Diskuse