Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta TASR
14. září 2022 13:27
Čas čtení 1:00

Twitter má slabou ochranu údajů, tvrdí bývalý šéf bezpečnosti

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Twitter má slabou ochranu údajů, tvrdí bývalý šéf bezpečnosti
Zdroj: Unsplash/Alexander Shatov/volně k užití

Twitter podle něj nemá informace o umístění a původu spravovaných dat, a nedokáže je proto chránit před nežádoucími aktivitami teenagerů, zlodějů a špionů.

Bývalý šéf bezpečnosti společnosti Twitter Peiter Zatko uvedl, že tato sociální síť má slabou ochranu v oblasti kybernetické bezpečnosti a vystavuje soukromí svých uživatelů nebezpečí. TASR zprávu převzala z agentury AP.

Vyjádření zaznělo během úterního slyšení Peitera Zatka v justičním výboru Senátu amerického Kongresu. „Jsem tady, protože vedení Twitteru klame veřejnost, zákonodárce, regulační úřady, a dokonce i vlastní správní radu,“ řekl americkým senátorům Zatko, který je renomovaným expertem na kybernetickou bezpečnost. 

Vedení společnosti Twitter podle něj nemá informace o umístění a původu spravovaných dat, a nedokáže je proto chránit před nežádoucími aktivitami teenagerů, zlodějů a špionů. Podle jeho slov nebralo v úvahu ani rady svých vlastních expertů, částečně i proto, že upřednostňovalo zisk před bezpečností. 

Zatko, známý také jako Mudge, se na konci srpna směrem k Twitteru vyjadřoval kriticky také v souvislosti s akvizicí společnosti Elonem Muskem. Podle něj měl Musk pravdu, když nařkl společnost ze lži o botech a spamovacích účtech. Twitter totiž začal využívat metriku zpeněžitelných denních uživatelů, místo toho, aby sledoval problematiku botů. Zpeněžitelní uživatelé ale mohou být i skutečné aktivní účty.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

„Muskovo podezření je namístě: vrcholoví manažeři nezískávají bonusy za omezení spamu, ale za růst mDAU. Twitter ve skutečnosti vytvořil metriku mDAU právě proto, aby nemusel poctivě odpovídat právě na otázky, které pan Musk vznesl,“ uvedl tehdy ve stížnosti Mudge.

Zatko byl šéfem bezpečnosti Twitteru od roku 2020 do ledna letošního roku, kdy byl propuštěn. V červenci podnikl právní kroky na půdě amerického Kongresu, Ministerstva spravedlnosti USA a dalších úřadů s cílem nahlásit nezákonnou činnost související s fungováním Twitteru.

Domů
Sdílet
Diskuse