Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
15. září 2022 11:17
Čas čtení 1:12

TikTok se pro mladé stává „závažnou hrozbou“. Podle nejnovější studie je plný toxicity a hoaxů o klimatu či válce na Ukrajině

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
TikTok se pro mladé stává „závažnou hrozbou“. Podle nejnovější studie je plný toxicity a hoaxů o klimatu či válce na Ukrajině
Zdroj: Unsplash/Solen Feyissa

Z analýzy vyplynulo, že až 19,5 procenta navrhovaných videí na TikToku obsahovalo nepravdivá nebo zavádějící tvrzení.

Sociální síť TikTok podává dezinformace uživatelům, kteří vyhledají zprávy o politice, klimatických změnách, covidu-19 či válce na Ukrajině, vyplývá ze zprávy uskupení NewsGuard, zveřejněné ve středu. NewsGuard sám sebe popisuje jako „žurnalistický a technologický nástroj“, který hodnotí důvěryhodnost webových stránek a online informací, upřesňuje TASR prostřednictvím AFP.

Toxicita a nepravdivá tvrzení představují podle studie „závažnou hrozbu“ na TikToku, který se pro mladé lidi stává online prostorem pro vyhledávání informací. 

Organizace v září analyzovala 20 hlavních výsledků 27 vyhledávání zpravodajských témat na TikToku. Z analýzy vyplynulo, že 19,5 procenta navrhovaných videí obsahovalo nepravdivá nebo zavádějící tvrzení, uvádí se ve zprávě.

tiktok
Zdroj: Unsplash/Solen Feyissa

Výzkumníci upřesnili, že porovnali výsledky z vyhledávání na TikToku a na vyhledávači Google o informacích souvisejících se střelbami na školách, potraty, koronavirem, s americkými volbami, ruskou válkou na Ukrajině i dalšími.

Nepravdivá a zavádějící tvrzení ve výsledcích vyhledávání zahrnovala i konspirační teorie prosazované hnutím QAnon či domácí recepty na hydrochlorochin, lék předepisovaný k léčbě malárie či lupusu, uvádí NewsGuard.

TikTok se brání, že proti hoaxům bojuje

TikTok naopak namítá, že metodika použitá v analýze je chybná a že prioritou této sociální sítě je boj proti dezinformacím. „Naše pokyny pro komunitu jasně uvádějí, že nedovolujeme škodlivé dezinformace včetně lékařských dezinformací a takové budou z platformy odstraněny,“ uvedl jeden z mluvčích TikToku.

Bývalý viceprezident pro techniku ​​sociální sítě Twitter Alex Roetter během středečního svědectví na půdě Senátu ve věci vlivu sociálních médií na národní bezpečnost upozornil, že čínská vláda je investorem v mateřské společnosti TikToku s názvem ByteDance a má pobídky k maximalizaci zisku a zapojení uživatelů.

„Algoritmus TikToku posouvá vzdělávací vědecký, inženýrský a matematický obsah čínské mládeži a zároveň poskytuje americkým dětem informační kanál obsahující twerkovací videa, dezinformace a jiný destruktivní obsah,“ řekl Roetter.

Společnosti provozující sociální média mohou těžit z online obsahu, který přitahuje pozornost, navzdory škodlivým účinkům, které může mít na společnost, upozornil.

Anketa:
Používáš TikTok?
Ano.
Ne.
Ano.
11 %
Ne.
89 %
Domů
Sdílet
Diskuse