Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
15. září 2022 20:40
Čas čtení 2:51

Slavia Praha dvakrát prohrávala, nakonec přehrála FC Ballkani 3:2

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Slavia Praha dvakrát prohrávala, nakonec přehrála FC Ballkani 3:2
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Málokdo čekal, že kosovský nováček uhraje se Slavií tak divoký první poločas.

Slavia Praha měla před sebou povinné vítězství. Druhý zápas základní skupiny Evropské konferenční ligy se totiž hrál v Edenu a soupeřem sešívaných byl kosovský nováček FC Ballkani. Slavia si po remíze proti Sivassporu chtěla spravit chuť, přestože má značně rozšířenou marodku. Prvních 23 minut se aktivně snažila o vedoucí branku, vedení si nicméně uzmulo Ballkani po kombinaci zakončené Krasniqim.

Pak ale přišla chyba hostujícího gólmana a hned ve 26. minutě bylo vyrovnáno po vlastním gólu. Že ale umí chybovat i Slavie, dokázala ve 29. minutě, když po hrubce získal vedení na stranu hostů Korenica. Domácí se ale nevzdali a po povedené kombinaci s Masopustem srovnal skóre ve 34. minutě Olayinka. Radost přinesla tato spolupráce dvojnásobnou; ve 41. minutě si totiž hráči role vyměnili a Masopust poprvé naklonil vedení na stranu domácích.

V druhém poločase byla hra, co se vyložených šancí týče, o poznání chudší. Další gól totiž do konce zápasu nepadl, přestože Ballkani dohrávalo v 10 mužích, a proto Slavia získala po výhře 3:2 první tři body do tabulky.

13. září 2022 20:30 Čas čtení 3:02 Viktoria Plzeň Inter Milan nepřekvapila. V deseti prohrála 0:2 Viktoria Plzeň Inter Milan nepřekvapila. V deseti prohrála 0:2

Nutná výhra

Jedním slovem: reparát. Slavia Praha v prvním zápase základní skupiny Evropské konferenční ligy nepotvrdila svou papírovou dominanci, když na hřišti Sivassporu pouze remizovala 1:1. Bylo jasné, že v dalším zápase před domácími fanoušky v Edenu bude muset zabrat a ukázat svou velikost. Vyzvat ji přijel nováček soutěže, kosovský FC Ballkani, jemuž se mnoho úspěchů ve skupině EKL nevěštilo.


Rozjetí Vršovičtí se potýkají se širokou marodkou, nicméně v domácí lize to není úplně vidět. Vysoký počet gólů, dominanci na hřišti a zisk tří bodů dokázalo narušit totiž pouze Slovácko a z toho důvodu tým figuruje na dělené první příčce s Plzní. Hlavní slovo má v tomto úspěchu matador Stanislav Tecl, kterému se však v evropských pohárech dlouhodobě nedaří, a nejspíš proto v základní jedenáctce Jindřicha Trpišovského nefiguroval. Na místě hrotového útočníka odstartoval Peter Olayinka, jelikož Sor byl zraněný.


Mimo hru je také kapitán Tomáš Holeš, jehož roli měl plnit navrátilec Lukáš Provod. Na pravém křídle se objevil Lukáš Masopust a vedle něj Ondřej Lingr, což značilo oprášení starých spoluprací bez cizinců. Další problém má každopádně Slavia v obraně, jelikož jedinými zdravými hrajícími stopery byli pouze „nováčci“ Aiham Ousou s Tarasem Kačarabou. Jedním z jejich dílčích cílů zápasu bylo proto zbytečně nefaulovat, a hlavně se nezranit.

Pět gólů za poločas

Slavia začala poměrně zostra. Hned ve 3. minutě měla tutovou šanci, když Douděra centroval z pravé strany a Ivan Schranz hlavičkou nastřelil břevno. Pražané zavřeli soupeře v jejich obranné polovině, posílali centry před branku Frashëriho, ale gólové zakončení chybělo. Jediný, kdo byl správně gólově aktivní, byl Schranz, jehož střely ze 13. i 19. minuty ale brankář soupeře viděl.


Domácí pokračovali v tlaku i ve 22. minutě, avšak Lingrova ani Kačarabova dorážka se neujala. Ballkani však dokázalo těžit z mála a hned o minutu později přehrálo v úniku slavistickou obranu a Krasniqi otevřel skóre. Pro sešívané to byl ten nejlepší budíček, jelikož ve 26. minutě proběhl k brance David Jurásek a protlačil míč s pomocí gólmana Frashiriho do sítě hostů. Domácí se ale nepoučili, a když Mandousovu rozehrávku neudržel Tiéhi, Korenica zvýšil na 1:2.


Ballkani bylo při chuti a chtělo využít nesouladu domácí obrany. V ten moment ale znovu zaúřadovala Slavia po krásné kombinaci a přihrávce Masopusta, již zakončil Olayinka. Divokou polovinu zápasu, v níž padly 4 branky, korunoval ve 41. minutě Lukáš Masopust, když si vyměnil roli s Olayinkou a zakončil jeho přihrávku nad ruku Frashiriho.

Zajištění vítězství

Druhý poločas byl ze strany Slavie ještě aktivnější. Domácí přišli se svým klasickým vysokým pressingem, jehož mohl využít Olayinka. Sám před brankářem ale skórovat nedokázal. Hru poté kouskovala nejen častá přerušení, ale i nepřesné přihrávky; velkou šanci viděli diváci až v 64. minutě. Usor však těsně minul růžek Frasheriho brány.


Čtvrtý gól, který by Slavii přinesl uklidnění, nepřicházel ani po 75. minutě, Usorova rána se totiž neujala. V 83. minutě mířil mezi Frasheriho tyče Douděra, brankář jeho pokus však vychytal. Hosté nakonec dohrávali pouze v 10 mužích poté, co byl Douděra faulován v 84. minutě Thaqim. Sešívaní v posledních minutách každopádně nedokázali dotlačit míč do sítě soupeře a museli se spokojit s vítězstvím 3:2.

Domů
Sdílet
Diskuse